Richard SulíkTASR
StoryEditor

Komentár Richarda Sulíka: Pochvala pre Andreja Danka, bez náznaku irónie

03.03.2019, 17:30
Trochu škoda, že Andrej Danko navrhuje zníženie sadzby dane z príjmu len pre právnické osoby a nie aj pre fyzické.

Konečne predložil Andrej Danko rozumné návrhy. Nie jeden, ale hneď tri a tieto plne podporujem. Okrem iného navrhol znížiť daň z príjmu na 15 percent, DPH na potraviny na 10 percent a zrušiť koncesionárske poplatky pre seniorov. Za všetky tri návrhy SaS zahlasuje.

​V rozumnej miere znížiť daň z príjmu je osvedčený spôsob, ako podporiť rast ekonomiky a tiež ako znížiť snahy daňovníkov vyhnúť sa plateniu daní. Navyše, podľa skúseností z roku 2004, kedy Slovensko zaviedlo rovnú daň (vtedy klesla sadzba dane právnických osôb z 25 percent na 19 percent), môžeme očakávať vyššie daňové príjmy. To je možné tak, že podniky zrazu priznajú vyššie zisky, teda vyššie základy dane. Napríklad rok po zavedení rovnej dane (2005) stúpol základ dane všetkých právnických osôb o neuveriteľných 92 percent oproti roku 2003.

Trochu škoda, že Andrej Danko navrhuje zníženie sadzby dane z príjmu len pre právnické osoby a nie aj pre fyzické. Zdanenie by totiž malo byť neutrálne. To znamená, že nezáleží na tom, cez akú právnu formu – či živnostník, zamestnanec, alebo majiteľ s.r.o. – zarábate peniaze, stále by ste mali platiť rovnakú daň. Ale aj takéto zníženie je lepšie ako nič.

Zníženie DPH na potraviny je tiež riešením len z polovice, ale stále je to zníženie DPH. Je len trochu absurdné, že to navrhuje práve Andrej Danko, keďže on sa prednedávnom postaral o defacto zvýšenie DPH tým, že zaviedol 2,5-percentný odvod na potraviny, čo takmer okamžite viedlo k rekordnému nárastu ich cien.

A pri koncesionárskych poplatkoch mi jasá srdce. Už roky argumentujeme, že tieto poplatky sú scestné, lebo pôvodne, niekedy v minulom storočí, platili poplatky tí, ktorí pozerali štátnu televíziu, to sa však medzičasom výrazne zmenilo. Jednak mnoho ľudí pozerá len súkromné televízie, takzvané free TV, ktoré sa financujú z príjmov z reklamy a po druhé, bývalý minister kultúry Marek Maďarič naviazal platenie koncesionárskych poplatkov na odber elektriny. A ako by nebolo hlúpych pravidiel dosť, musia koncesionárske poplatky platiť aj firmy.

Aj tu je Dankov návrh len polovičným riešením, keďže navrhuje zrušenie koncesionárskych poplatkov len pre seniorov, no opäť platí, že lepšie ako nič.

Andrej Danko sa teda vybral správnou cestou a držím mu úprimne palce v jeho ťažení za nižšie dane. Nech za posledný rok vládnutia zruší tie dane (a pre tie skupiny obyvateľstva), ktoré uzná za vhodné a my to urýchlene dotiahneme. Samozrejme, len ak nám voliči dajú dôveru. My každopádne pripravení sme.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:59