trhy, burzaReuters
StoryEditor

Finančné trhy ocenili, že svetoví lídri si nakúpili čas

03.03.2019, 23:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Obchodný spor USA a Číny a brexit dominovali februárovému obchodovaniu.

Február pokračoval v trendoch nastolených v januári, čo v skratke znamená skepsu týkajúcu sa ekonomického vývoja, predovšetkým v eurozóne, klesajúce výnosy z dlhopisov a rastúce ceny akcií. Trhy postupne spracúvali odkazy centrálnych bánk z januára. Že to s ekonomickým rastom v Európe nevyzerá najlepšie, potvrdzovali aj makroekonomické štatistiky. Nemecký rast HDP sa v poslednom štvrťroku zastavil, taliansky mierne poklesol, francúzsky sa drží tesne nad nulou.

Postupne sa pozornosť začala obracať k dvom ďalším horúcim témam – k brexitu a obchodným vojnám. Obe totiž mali šibeničné termíny. V prípade brexitu je termín odchodu koniec marca. Časovo na tom boli ešte horšie obchodné rokovania USA s Čínou. Prezident Trump už dávnejšie ohlásil, že ak sa s Čínou nedohodnú do konca februára, od prvého marca vstúpia do platnosti nové a vyššie clá na čínsky export. Ak by sa to stalo, obchodné vojny by sa posunuli do vyššej ligy. Preto Trump týždeň pred koncom februára oznámil, že posúva termín zavedenia amerických taríf z prvého marca. Na kedy, to nikto nevie, pretože to prezident USA nešpecifikoval. Dôvodom na posun bolo, že na rokovaniach medzi oboma stranami sa dosiahol výrazný pokrok.


Podobne, teda odkladom šibeničného termínu, sa môže skončiť aj brexit. Premiérka Theresa Mayová sa stále pokúša presadiť vyjednanú dohodu v parlamente. Opakované hlasovanie má byť najneskôr 12. marca. Ak dohoda neprejde ani tentoraz, parlament bude hlasovať o odchode bez dohody. Ak neprejde ani to, bude sa hlasovať o posunutí termínu brexitu. Ak sa termín posunie, v hre budú všetky možnosti vrátane druhého referenda, ktoré začal vo februári prekvapujúco presadzovať šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn.


Takýto vývoj ocenili aj finančné trhy. Akciové trhy pokračovali v raste naštartovanom v januári. Hlavné regióny si zhodne pripísali po tri až štyri percentá. Vlaňajšie straty tak pomaly upadajú do zabudnutia. Premiantom sú americké trhy, ktoré si od začiatku roka pripísali okolo 12 percent a od minuloročných maxím ich delí už iba menej ako päť percent.

Napriek problematickému ekonomickému vývoju, ako aj nejasnému brexitu rastie aj európsky akciový trh. Síce v tempe zaostáva za USA, no stále rastie. Obavy z dlhodobo nízkych úrokových sadzieb v eurozóne tak potláčajú všetky riziká. Naopak, januárové tempo rastu nedokázali potvrdiť rozvíjajúce sa trhy. Tie vo februári stagnovali. Vývoju určite nepomohlo ani rastúce geopolitické napätie medzi Pakistanom a Indiou.

Dlhopisy ešte na začiatku februára pokračovali v poklese výnosov. Ten sa potom zastavil a do konca mesiaca výnosy stagnovali. Nemecký štátny desaťročný dlhopis sa obchodoval s výnosom okolo 0,1 percenta. V miernom poklese výnosov pokračovali aj podnikové či bankové dlhopisy. Na menových trhoch sa darilo doláru, ktorý sa voči euru posilnil predovšetkým v prvej polovici mesiaca. A hoci v jeho závere stratil časť ziskov, na mierne medzimesačné zhodnotenie o pol percenta mu to stačilo.

Pokojné obchodovanie v závere mesiaca signalizuje, že trhy sa po veľkom prehodnotení očakávaní v januári prepli do vyčkávajúceho módu. Pri dobrom vývoji akciových aj dlhopisových trhov nie je prekvapením, že sa vo februári darilo aj dôchodkovým fondom, a to negarantovaným aj garantovaným. Garantované zarobili v priemere štvrť percenta, negarantované viac ako tri percentá.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 15:57