Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Tony zlata, len ho zdvihnúť

12.03.2019, 23:00
Predvídateľné podnikateľské prostredie nebolo silnou stránkou asi žiadnej vlády.

O všeličom sa zvykneme sporiť, len o tom, čo nás živí, sme akosi potichu. A keď, tak sa obmedzujeme len na hľadanie účtovníckych skratiek a kľučiek, než aby sme chceli naštartovať systém. Pritom každému už musí byť jasné, že bez riadnej hospodárskej politiky neprežije ani štát, ani regióny – nie preto, že by im od svojho stola novodobí vicišpáni občas niečo nehodili, ale preto, že na normálny rozvoj v 21. storočí to zďaleka nestačí.

Moderný hospodársky rozvoj je nemysliteľný bez riadenia. Šéfka konzervatívnej strany v Spojenom kráľovstve v roku 2017 v úvode národnej hospodárskej stratégie uviedla, že verí v „silný a strategický štát, ktorý rozhodne intervenuje tam, kde môže dosiahnuť výsledky“. Písala o pevných základoch úspešného trhového hospodárstva: zručnosti pracujúcich, kvalite infraštruktúry a spravodlivom a predvídateľnom podnikateľskom prostredí.


Predvídateľné podnikateľské prostredie nebolo silnou stránkou asi žiadnej slovenskej vlády, o rozhodných intervenciách nehovoriac. So Spojeným kráľovstvom by sme sa však zhodli na dôležitosti podporovať mladých, aby mohli rozvíjať schopnosti potrebné pre budúce dobre platené, vysokokvalifikované pracovné miesta a podporovať firmy vytvorením takých podmienok, v ktorých môžu úspešne rásť a investovať do odvetví budúcnosti.

Zhodli by sme sa aj na tom, že je potrebné identifikovať odvetvia, ktoré sú pre národné hospodárstvo strategické, a je potrebné vytvoriť skutočné partnerstvo medzi vládou a súkromným sektorom na ich podporu? Spojené kráľovstvo hovorí o umelej inteligencii, využívaní veľkých databáz, čistej energii a autonómnych vozidlách.

V skutočnosti my už od roku 2013 máme pripravené vládne hospodárske priority, ktoré sa snažili skĺbiť naše výskumné a vývojové kapacity s prognózovaným dopytom: automatizácia, robotika a digitálne technológie, spracovanie a zhodnotenie ľahkých kovov a ich zliatin, výroba a spracovanie polymérov a progresívnych chemických substancií, kreatívny priemysel, zhodnocovanie domácej surovinovej základne a podpora inteligentných technológií v oblasti spracovania surovín a odpadov v regióne výskytu. Len sme sa akosi nedostali k ich podpore, lebo financií bolo treba inde, vo vicišpánskych vreckách.


Nehovorím, že odvetvia vybrané v roku 2013 sú nevyhnutne tie pravé. Tvrdím, že bez identifikovania a podpory národných a krajských hospodárskych priorít vyhadzujeme peniaze von oknom. Musíme sa zohnúť po zlato, ktoré sa tu všade váľa – musíme povedať, v čom chceme byť dobrí, lebo vo všetkom dobrí nebudeme – ani štát, ani kraje.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:23