Premiér Peter PellegriniTASR/M. Kapusta
StoryEditor

Vláda nikdy nezmení proeurópsky kurz

18.03.2019, 23:00
Bolo by ľahkomyseľné podceniť fakt, že euroskeptici získali preferencie.

Volebná kampaň na prezidenta otvorila celý rad otázok vrátane zahraničnopolitického smerovania krajiny. Rovnako na politickej scéne sa ozývajú názory, ktoré vyvolávajú polemické diskusie o našej účasti či neúčasti v bezpečnostných a ekonomických nadnárodných spoločenstvách. Chcem jasne zdôrazniť, že vláda pod mojím vedením nikdy nezmení jasný proeurópsky a proatlantický kurz Slovenskej republiky. V Európskom parlamente som minulý týždeň vyhlásil, že Slovensko nemá iný priestor pre svoju existenciu ako Európsku úniu a nemá inú garanciu bezpečnosti ako NATO. Aj keď sa v rámci vládnej koalície môžu vyskytnúť rôzne pohľady na vec, som presvedčený, že Slovensko bude naďalej zodpovedným a spoľahlivým členom oboch týchto zoskupení.


Zároveň trvám na tom, že ľudia si spoja svoj život s EÚ len vtedy, ak im vytvorí taký priestor, ktorý im garantuje nielen slobodu, ale aj sociálny rozvoj. Ak občania európskych krajín nebudú cítiť, že sa Únia venuje ich skutočným problémom, nebudú jej dôverovať. Musia si byť istí, že sa Európa dokáže postarať o ich bezpečnosť, demokraciu a ochranu európskych hodnôt. Až keď budeme silní dovnútra, môžeme byť silní aj navonok.


Jednou zo zásadných tém, ktorú prezentuje antisystém voči účasti Slovenska v EÚ, tvorí čerpanie eurodotácií. Je zrejmé, že v ekonomickom živote krajiny sa odhalili v tejto súvislosti prehrešky, ktoré dnes riešia aj orgány činné v trestnom konaní. Prijaté opatrenia však ukazujú, že tento problém si dokážeme vyriešiť aj doma, ale zásadné kroky musí urobiť aj Únia. Som za to, aby európske dotácie do poľnohospodárstva nesmeli podporovať tých, čo na pôde nič nerobia. Na stretnutí s europoslancami v Štrasburgu som sa jasne spýtal, ako je možné, že na základe bruselského nariadenia rozdeľujeme dotácie len podľa hektárov. Je nám úplne jedno, či tam niekto robí niečo užitočné, alebo len dvakrát ročne pokosí trávu? Stojím si za názorom, že ak nemáme možnosť krátiť dotácie tým, ktorí nič nerobia, potom to nie je podpora pôdohospodárstva, ale len boj o dotácie. A to musíme zmeniť.


Preferenčný nárast antisystémových strán, nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, prirodzene navodzuje obavy, akým smerom sa bude vyvíjať Európska únia. Som veľmi rád, že do druhého kola slovenských prezidentských volieb sa dostali kandidáti, ktorí nespochybňujú naše členstvo v EÚ a NATO. Bolo by však ľahkomyseľné podceniť fakt, že euroskeptici získali preferencie, ktoré z nich môžu urobiť vplyvných hráčov na politickej scéne po budúcich parlamentných voľbách.


Aj z tohto dôvodu moja návšteva v Štrasburgu a stretnutie s europoslancami mali vyslať jasný signál, že sme štátom, ktorého väčšina občanov verí projektu slobodnej a prosperujúcej Európskej únie. Slovensko bude iba také silné, aká bude silná aj Európska únia.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:24