TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Rok v znamení občana

19.03.2019, 23:00
Do roku 2020 by mohla celková úspora na poplatkoch za jednotlivé výpisy predstavovať až 30 miliónov eur.

Pred rokom, 22. marca, som prevzal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Mladý úrad so šikovnými ľuďmi, pod ktorý spadá celá koordinácia eurofondov, digitálna agenda, Agenda 2030, kybernetická bezpečnosť a od januára 2019 aj regionálny rozvoj. Za rok sa zrodilo mnoho dobrých zákonov, opatrení a výziev, absolvoval som desiatky rokovaní na Slovensku aj v zahraničí, ktoré mali jediný cieľ – zlepšiť náš každodenný život.


Jedným zo zákonov, na ktoré som obzvlášť hrdý, je zákon proti byrokracii. Museli sme preň zmeniť 168 zákonov, výsledok však stojí za to. Ľudia už viac nemusia na úradoch dokladovať výpisy zo živnostenského a obchodného registra, výpis z registra trestov a listu vlastníctva. Naše ťaženie proti byrokracii a papierovým výpisom pokračuje, plánujeme zrušiť 11 ďalších výpisov, medzi ktorými bude potvrdenie o nedoplatkoch na sociálnom, zdravotnom poistení a daniach, a tiež potvrdenie o návšteve školy, ktorých sa ročne vydá až okolo 1,2 milióna. Takto ľuďom šetríme čas a peniaze, ktoré môžu investovať efektívnejšie ako behaním po úradoch. Do roku 2020 by mohla celková úspora na poplatkoch za jednotlivé výpisy predstavovať až 30 miliónov eur, ktoré zostanú v peňaženkách občanov a podnikateľov.


V júli 2018 sme odštartovali projekt WiFi pre teba, vďaka ktorému môžu slovenské obce získať finančný príspevok na internetové pripojenie na verejných priestranstvách. Musíme dbať na to, aby rozvoj slovenského vidieka a miest nestagnoval, prebiehal v našej krajine rovnomerne, s porovnateľnou rýchlosťou, ktorou napredujú regióny štátov Európskej únie. Existuje mnoho smart riešení v oblastiach dopravy, životného prostredia či informatizácie, ktoré by naše mestá a obce urobili lepšími pre život ich občanov. Pre podporu Smart Cities na Slovensku sme spustili web https://www.smartcity.gov.sk, robíme maximum pre motiváciu samospráv, aby správnym plánovaním a investíciami zlepšili svoju funkčnosť a udržateľnosť.


V regiónoch ešte chvíľu pobudnime. Keďže koordinácia eurofondov je nosným pilierom nášho úradu, záleží nám, aby sa dali čerpať čo najjednoduchšie. Preto sme zriadili informačno-poradenské centrá, kde sa podnikatelia a starostovia zadarmo dozvedia, ako čo najefektívnejšie eurofondy čerpať. A som hrdý, že až dva z troch projektov, na ktorých IPC so žiadateľmi spolupracovali, boli úspešné.


Je ťažké zmestiť jeden rok práce do pár riadkov. Ak by som si však mal vybrať ešte jeden silný moment, nemôžem nespomenúť moju návštevu OSN, kde som prezentoval slovenské národné priority, ktoré vychádzajú z cieľov Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Pretože okrem súčasnosti sa musíme sústrediť aj na budúcnosť, ktorá bude patriť našim deťom.

01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 04 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 12:46