Na zvýšenie sústredenia a pozornosti máme na záver ešte jeden tip. Psychológovia totiž zistili, že ticho alebo počúvanie určitých skladieb má na prácu pozitívny vplyv. Ak potrebujete byť kreatívni, vyskúšajte napríklad playlisty v službe Spotify. Avšak ak robíte činnosť, pri ktorej sa vyžaduje zapájanie pamäte a učenie naspamäť, odborníci odporúčajú čo najväčšie ticho.Pixabay
StoryEditor

Startupy sú kľúčovými hráčmi pre digitálnu budúcnosť Európy

20.03.2019, 08:03
Slovensko sa pripája k európskej sieti na podporu začínajúcich firiem.

V novembri minulého roka som sa s radosťou zúčastnila na samite o startupoch v strednej a východnej Európe a západnom Balkáne, ktorý sa konal v Sofii. Na samite bolo podpísané vyhlásenie o založení dvoch nových sietí, ktoré majú pomôcť miestnym startupom efektívnejšie sa rozvíjať – Startup Europe Western Balkans Network (SEWBN) a Startup Europe Central and Eastern European Network (SECEEN).

Vyhlásenie podpísalo osem krajín zo strednej a východnej Európy (Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Slovensko, Poľsko) a šesť krajín zo západného Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Srbsko a Severné Macedónsko). Dohodli sa na formalizácii a rozšírení existujúcej spolupráce, aby poskytli začínajúcim podnikom prístup k odborným znalostiam a možnostiam rastu.

Odrazový mostík pre začínajúcich
Valné zhromaždenie sietí sa bude konať 21. marca v rumunskom Kluži počas samitu Startup Europe 2019. Členovia každej siete – štátne organizácie, ktoré sa snažia pomáhať startupom – pracujú na dohode o rámci spolupráce a riadenia, v ktorom budú siete fungovať. Onedlho začneme siete rozširovať a prizveme ešte viac organizácií z rôznych členských štátov, aby tieto siete boli čo najreprezentatívnejšie a najefektívnejšie.

Počas samitu Startup Europe v Kluži sa navyše zverejní ekosystémové portfólio nových sietí. Jeho súčasťou bude komplexný zoznam zahrnutých odvetví a priemyslov, informácie o inovačných a technologických centrách v každej krajine s prepojením na startupy, ako aj prehľad kľúčových zainteresovaných strán a relevantných programov a politík v každej krajine určených na podporu rozvoja začínajúcich podnikov. Portfólio tiež poskytne informácie pre startupy, ktoré chcú začať podnikať v ktorejkoľvek krajine, kde siete fungujú, bez ohľadu na to, či už tam majú sídlo, alebo nie. Zakladajúci členovia medzičasom vypracovali odporúčania ako zlepšiť miestne politiky v záujme rozvoja začínajúcich podnikov.

Európske firmy, svetový potenciál
Prečo tomu prikladáme taký význam? Podnikatelia v oblasti technológií zmenili spôsob, akým sa vzájomne ovplyvňujeme a ako komunikujeme s celým svetom. Európske spoločnosti ako Spotify, Soundcloud alebo Deezer spôsobili revolúciu v hudobnom priemysle, BlaBlaCar vo Francúzsku či Cabify v Španielsku zdemokratizovali dopravu, Deliveroo, Freshome a Takeaway zasa zmenili odvetvie doručovania a švédska Klarna alebo nemecké N26 a Kreditech ľuďom uľahčujú prístup k finančným službám. V strednej a východnej Európe máme podniky, ako je rumunský UIPath, ktorý sa stáva svetovým lídrom v oblasti robotickej automatizácie procesov, či estónsky dopravca Taxify, ktorý v mnohých mestách po celej Európe popri taxíkoch rozširuje ponuku o elektrické skútre.
Tieto príklady dokazujú, že v európskom digitálnom sektore existuje veľký potenciál pre startupy, a že sa tento potenciál aj realizuje. Stále však môžeme urobiť viac, aby sme uľahčili premieňať skvelé myšlienky na realizovateľné podnikateľské zámery. To si vyžaduje jednotnejší prístup k pravidlám a regulácii – napríklad problémy, s ktorými sa stretávajú dodávateľské alebo dopravné spoločnosti z dôvodu líšiacich sa vnútroštátnych predpisov – a vytvorenie vhodnej infraštruktúry a rámca, aby vôbec dobré nápady mohli vznikať.

Ako optimalizovať procesy?
Napríklad sieť centier digitálnych inovácií v celej EÚ, ktorú rozvíjame s cieľom prepojiť výskum a podniky, už láka nové digitálne startupy s inovatívnymi myšlienkami. V centrách digitálnych inovácií môžu spoločnosti – najmä malé a stredné podniky, startupy a spoločnosti so strednou trhovou kapitalizáciou – získať pomoc pri zlepšovaní svojich obchodných a výrobných procesov, produktov a služieb a prispôsobiť svoje obchodné modely digitálnemu veku.
Doteraz sa do výskumných projektov na podporu centier financovaných z prostriedkov EÚ zapojilo viac ako 500 startupov, malých a stredných podnikov a spoločností so strednou trhovou kapitalizáciou vrátane mnohých zo strednej a východnej EÚ. Napríklad bulharská spoločnosť Dynaback spolupracuje s centrom digitálnych inovácií na rozvoji „prepojeného trička“, ktoré monitoruje zakrivenie chrbta. Na podporu startupov v tomto regióne však potrebujeme ešte viac centier. Poskytujeme usmernenia a odbornú prípravu pre viac ako 30 potenciálnych centier digitálnych inovácií v členských štátoch EÚ v strednej a východnej Európe. Na konci roka 2018 sme vyhlásili novú výzvu na predkladanie návrhov s financovaním vo výške 8 miliónov eur na rozvoj centier v oblastiach, ktoré sú nedostatočne zastúpené.

Pomoc pri získavaní kapitálu a nových trhov
Zavedenie tohto rámca je nevyhnutné pre rozvoj startupov v strednej a východnej EÚ na západnom Balkáne. Potrebujeme viac programov a iniciatív, musíme lepšie pochopiť potrebu neinvazívneho riadenia začínajúcich podnikov a, samozrejme, potrebujeme aj lepší prístup ku kvalitným príležitostiam financovania.
Iniciatíva Startup Europe za posledné tri roky pomohla viac ako 700 začínajúcim podnikom získať priamy prístup na trh, čím prilákala súkromné investície vo výške viac ako 160 miliónov eur. Vďaka iniciatíve Európskej komisie sa výrazne upevnili prepojenia medzi európskymi centrami na podporu startupov v rôznych krajinách. Aj dve nové siete budú profitovať zo skúseností, ktoré už existujú inde v Európe. Iniciatíva bude podporovať nielen začínajúce podniky, ale aj existujúce spoločnosti, ktoré sa chcú rozšíriť – napríklad zabezpečením nových trhových príležitostí mimo Európy.
Európa disponuje výskumnými kapacitami, financovaním, podnikateľským duchom a trhovými príležitosťami na podporu dynamickej a úspešnej kultúry startupov, a to tak v digitálnej oblasti, ako aj mimo nej. Čo je ešte dôležitejšie, nechýba jej ani politická a strategická podpora. Rozvoj komplexných a účinných sietí na podporu začínajúcich podnikov v strednej a východnej EÚ a na západnom Balkáne podporí podnikateľov v týchto regiónoch. Očakávam, že v nasledujúcich rokoch budeme sledovať úspešný rozkvet nových digitálnych podnikov.

Autorka je komisárka Európskej komisie zodpovedná za digitálnu ekonomiku a spoločnosť

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:06