Martina LubyováTASR
StoryEditor

Petície, seno, jahody

03.04.2019, 00:00
V ostatnom čase zažívame krízu dialógu.

Tento týždeň bol pre rezort školstva naozaj prelomový. Po viac ako dvoch rokoch odbornej práce a vyše tisícke vyhodnotených a zapracovaných pripomienok parlament schválil nový prelomový zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch. Je to kľúčový moment pre celý sektor. Zákon komplexne upravuje postavenie a výkon činností pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov. Verím, že prinesie pozitívne zmeny priamo tam, kde ich potrebujeme najviac – do našich škôl. Aj keď cesta zákona bola popretkávaná negatívnou antikampaňou, korektný dialóg s Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy a mnohými profesijnými zväzmi a asociáciami priniesol výsledky v podobe dohody na kľúčových črtách systému.


Prečo si osobitne vážim dialóg? Strávila som 10 rokov v službách OSN – špecializovanej agentúry Medzinárodnej organizácie práce, ktorá je založená na princípoch sociálneho dialógu a tripartity. MOP je staršia než samotná OSN. Vznikla v roku 1919 po prvej svetovej vojne v rámci Versaillskej zmluvy. Bola potrebná medzinárodná organizácia podporujúca sociálny dialóg, aby sa svet vyhol ďalšej zničujúcej svetovej vojne. V MOP som rokovala s mnohými a rôznorodými sociálnymi partnermi. Vždy však išlo o rokovanie, teda o dialóg.


A na ten treba aspoň dvoch. Ak sa jedna zo strán dialógu vyhýba, odmieta rokovania a vyhlasuje, že neprišla rokovať, ale protestovať, ako sa to stalo napríklad počas návštevy Slovenskej komory učiteľov na ministerstve školstva v júli 2018, dialóg nie je možný.


V ostatnom čase zažívame krízu dialógu. Stalo sa módou obracať sa na ministerstvá otvorenými listami, petíciami, ultimátami, negatívnou medializáciou ešte pred tým, než príde k rokovaniu. Dokonca o rokovanie často vôbec nie je záujem. Tieto formy „komunikácie“ nikomu nepomôžu. Najmä však nie tým, ktorých takéto organizácie majú zastupovať. Petície založené na falošných informáciách, petície, ktoré nikto nedoručuje adresátom, vlastne ani nie sú petíciami. Sú výrazom neochoty viesť dialóg, prejavom anarchizmu.


Sú aj krajiny, kde sa pravidelne rozbíjajú výklady, tešme sa, že tam nie sme. Možno by bolo dobré opustiť virtuálny svet a sadnúť si za rokovací stôl, aby sme sa medzi ne nikdy nedostali. Nenechajme sa rozhádať a navzájom znenávidieť, keď nám ide o tú istú vec – o naše školstvo.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 10:37