Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

Trikrát do tej istej rieky (ne)vstúpiš, jedine že...

05.04.2019, 00:00
Prípravy na tretie programovacie obdobie čerpania kohéznych fondov idú opäť proti logike.

Predstavte si, že ste postavili dom. Projektanta a stavebný dozor ste vybrali z firmy vzdialenej stovky kilometrov. Dom naprojektovali „od stola“ a dozor prišiel až po dokončení stavby. Výsledok? Dom má krivé múry, cez okná fúka, zabudli na kanalizačnú prípojku a dokončili ho rok po termíne. Keďže sa doň nemôžete ani nasťahovať, ani ho predať, začnete plánovať ďalší. Rodina vám zabezpečí projektanta a stavebný dozor, opäť z iného kúta Slovenska. Problém sa zopakuje, dom nie je zateplený, je energeticky náročný a plesnivie vám pivnica.


Keď sa rozhodnete tretíkrát stavať, na všetky chyby si už dáte naozaj pozor. V prípade vládnych a ministerských úradníkov, rozhodujúcich o pravidlách a míňaní európskych fondov na regionálny rozvoj, táto elementárna logika neplatí. Práve sa chystajú doviesť do absurdnosti systém, ktorý posledné dve sedemročné programové obdobia nefungoval a ide proti princípom poskytovania európskych dotácií. Reč je o príprave nového programovacieho obdobia na čerpanie kohéznych fondov. Tie slúžia hlavne na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Z logiky veci vyplýva, že o spôsobe rozdeľovania peňazí a o samotných projektoch sa rozhoduje v regiónoch, v ktorých najlepšie vedia, kde ich tlačí topánka. Napríklad v Bratislave nemajú také problémy so sociálne znevýhodnenými obyvateľmi či s nezamestnanosťou ako napríklad v Košickom a Prešovskom kraji.


Regionálne rozdiely sú aj v Poľsku, Nemecku či vo Francúzsku. V týchto krajinách sa však za dve programové obdobia regionálne rozdiely zmenšovali viac než pod Tatrami a investičné plánovanie a financovanie projektov z neprebieha centrálne, ale v samosprávach podobných našim župám.


Slovensko patrí spomedzi krajín OECD medzi štáty s najväčšími regionálnymi rozdielmi a o peniazoch z európskych fondov sa rozhoduje na bratislavských ministerstvách. Hlavne preto sme v posledných dvoch programovacích obdobiach vyčerpali peniaze najmenej efektívne. Za prvých päť rokov tohto aktuálneho iba zhruba 20 percent. Navyše regionálne rozdiely sa ešte viac prehĺbili.


Aké si z toho vláda zobrala ponaučenie? Tretie programovacie obdobie na čerpanie kohéznych fondov chce scentralizovať úplne tak, aby o nich rozhodoval Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. A tak sa pýtam: kedy sa poučíme z vlastných chýb a peniaze z európskych fondov budeme využívať na znižovanie regionálnych rozdielov, a nie ich prehlbovanie?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 01:44