Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Jozef Mihál: Idú voľby, znižujú sa dane

09.04.2019, 00:00
Potrebujeme návrat k zdravému rozumu.

Vládnuce strany sa prebrali z letargie a začali súťažiť v ponukách voličom. A to je jasný príznak toho, že sa blížia parlamentné voľby.


Majster sveta v disciplíne populizmus je tradične Smer. Už sa trasieme nedočkavosťou, čo bude v poradí 84. sociálnom balíčku. Vieme, že hlavným ťahákom bude minimálna mzda začínajúca sa číslicou šesť a vyššie príplatky za nadčasy. Ale v hanbe nechcú zostať ani ďalšie strany vládnej koalície. A tak sa možno po odchode prísneho strážcu štátnej kasy dočkáme zásadnejšieho znižovania daní a možno i odvodov.

Minimálna mzda
Áno, treba ju zvyšovať, pokiaľ to ekonomický rozvoj dovoľuje. Primerane. A konečne by si niekto vo vláde mohol spomenúť, že na Slovensku máme až šesť úrovní minimálnej mzdy. Ak zákon garantuje minimálnu mzdu robotníkovi, v poriadku. Ale je zbytočné, aby mal takúto garanciu aj šikovný informatik alebo riaditeľ banky. A hlavne, je nespravodlivé, ak polovicu zo zvýšenia nákladov firiem na minimálne mzdy zhltne štát v podobe vyššej dane a odvodov.

Daň z príjmu
Nezdaniteľné položky treba nadviazať na minimálnu mzdu. Vláda sa odvoláva na samosprávy, ktorým vyhovuje súčasné nespravodlivé nadviazanie minimálnej mzdy na životné minimum. Tu stačí príjem samospráv napojiť na daňový mix – dať im podiel aj z výnosu dane právnických osôb, dane z pridanej hodnoty, spotrebných daní...

V daňovom systéme treba zvýhodniť pracujúcich rodičov. Rozšíriť uplatnenie nezdaniteľnej časti na manželku a zvyšovať daňový bonus v nadviazanosti na rast priemerných miezd.

Odvody
Zníženie odvodov je možné vtedy, ak bude do systému viac prispievať štát za svojich poistencov. Ide hlavne o zdravotné poistenie, kde štát platí menej ako 40 eur na osobu, pričom napríklad takzvaní samoplatitelia budú na budúci rok platiť už 70 eur. Nezabúdajme, že naše zdravotníctvo je veľmi drahé a neefektívne, dobrou reformou by sa dalo veľa ušetriť, respektíve ponúknuť ľuďom vyššiu kvalitu služieb. V odvodovom systéme je však potrebné vrátiť sa k systému odvodovej odpočítateľnej položky, nadviazať ju na minimálnu mzdu a uplatňovať ju aj na strane zamestnávateľov.

V sociálnom poistení vidno snahu strany Most-Híd o „upratanie“ zle nastavených percent medzi jednotlivými fondmi a aspoň opatrné zníženie odvodov. Ale stále sa zabúda na vysoké „minimálne“ odvody živnostníkov...

Dnes nie je potrebná žiadna zásadná daňová či odvodová reforma. Potrebujeme návrat k zdravému rozumu a dobre nastaveným systémom motivovať a zvýhodniť pracujúcich ľudí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 20:20