Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Radšej inovačná politika než hodnoty

10.04.2019, 00:00

Možno súčasná nízka miera nezamestnanosti odvádza našu pozornosť od hlbokých problémov nášho hospodárstva. Rast Slovenska pokladáme za vyriešený a radšej sa venujeme (planým) diskusiám o hodnotách. Je to však vážny omyl a 79-stránková štúdia MMF autorov Reda Cherifa a Fuada Hasanova Návrat politiky, ktorá nesmie byť pomenovaná: zásady priemyselnej politiky z marca 2019 názorne ukazuje prečo.


Autori tvrdia, že na základe teoretických, empirických a historických dôkazov by sme sa mali poučiť z úspechov „ázijských zázrakov“ (Hongkong, Singapur, Južná Kórea a Taiwan) rovnako ako predtým z Japonska, Nemecka a Spojených štátov. Navyše, ázijské zázraky nielen dohnali vyspelý svet, ale ich hospodársky model viedol aj k miere príjmovej nerovnosti nižšej ako vo väčšine najvyspelejších ekonomík.
Podľa autorov štandardné recepty na dosiahnutie rastu, ako zlepšenie podnikateľského prostredia, inštitúcií a infraštruktúry, podpora makroekonomickej stability, investovanie do vzdelania a obmedzenie vládnych intervencií, nepostačujú na udržanie vysokého dlhodobého rastu. Úspech ázijských zázrakov vysvetľujú tromi kľúčovými princípmi, ktoré tvoria „skutočnú hospodársku politiku“, nazývanú technologická a inovačná politika (TIP): (1) štátna intervencia napravujúca zlyhania trhu, ktoré bránia skorému vzniku domácich výrobcov v sofistikovaných odvetviach nad rámec počiatočnej konkurenčnej výhody, (2) orientácia na vývoz a (3) snaha o tvrdú konkurenciu v zahraničí aj na domácom trhu s prísnym skladaním účtov.


Úspech záleží na tom, aký dôraz kladú politiky na inovácie a technológie v každom štádiu rozvojového procesu. Štáty, ktoré tento proces manažujú, majú väčšiu šancu dostať sa medzi vysokopríjmové ekonomiky pomerne rýchlo. Pritom, pokračujú autori, štát aj trh majú svoje úlohy v implementácii TIP: štát má úlohu pri nasmerovaní práce a kapitálu do činností, ktoré by trh nevyhnutne neuskutočnil, ale kľúčové je tiež rozhodovanie na základe signálov trhu a autonómny súkromný sektor. Pritom má štát využiť trojstupňový prístup na implementáciu TIP: má stanoviť stupeň ambicióznosti svojho cieľa, potom implementovať správne politiky a zároveň zaviesť systém skladania účtov a má byť schopný rýchlej adaptácie na meniace sa podmienky. Štandardné politiky na prilákanie priamych zahraničných investícií môžu podľa autorov generovať určitý rast, ale nebudú generovať zázraky.


Pravdu má, kto sa pýta na reálnosť využitia takejto technologickej a inovačnej politiky na Slovensku, a pritom nemusí mať na mysli len kapacity našich hospodárskych ministrov a vlády.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:10