Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Zodpovednosť musí byť základom politiky

16.04.2019, 00:00
Európske voľby budú aj o rozhodnutí, či toto storočie bude európskym, americkým alebo čínskym.

Na konci týždňa som sa mal možnosť zúčastniť na dvoch medzinárodných podujatiach, ktoré mali pre mňa  istú politickú symboliku. Bruselské rokovanie  jasne ukázalo dobrú vôľu EÚ pomôcť Británii vyjsť zo slepej uličky, v ktorej uviazla po referende. Posledný októbrový deň vytvára dostatočný časový priestor na to, aby sa britské politické elity vyrovnali s témou, ktorú im pripravili domáci populisti. Samozrejme, za podmienky, že zorganizujú voľby do Európskeho parlamentu a počas ich členstva v EÚ nebudú prijímať iniciatívy, ktoré by paralyzovali naše rozhodovanie. Priebeh rokovania odhalil už istú únavu z tejto témy na oboch stranách, ale stále držíme pri živote šancu, aby odchod Británie zo spoločenstva niesol čo najmenšie negatívne dosahy na život občanov.

Keď som videl premiérku Mayovú, ako sa doslova borí s týmto neľahkým dedičstvom nezodpovednej politiky, uvedomil som si, aké riziká pre každú krajinu vyplývajú z toho, ak sa dostanú k moci populisti s nejasnou predstavou o ďalšom smerovaní krajiny. Británia nevie, na čom je, vydávajú sa obrovské finančné prostriedky do štátnej správy, aby bola pripravená na akýkoľvek scenár, a to len preto, že zvíťazila emócia nad zodpovednosťou.


Preto v súvislosti s blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu je našou povinnosťou doslova sa pobiť o víťazstvo s euroskeptikmi, ktorých vízie budúcej Európy sú podobné tým, čo vidíme dnes v Británii. Európa potrebuje diskutovať o svojej budúcnosti, kam sa posunieme, ako zlepšíme kvalitu života, svoju bezpečnosť, a nie len o problémoch minulosti spôsobených jedným referendom. Európske voľby budú aj o našom rozhodnutí, či toto storočie bude európskym, americkým alebo čínskym.

V kontexte politickej symboliky diametrálne odlišná atmosféra vládla na stretnutí v Dubrovníku za účasti šestnástich európskych krajín s Čínou. Tu sme hovorili o ekonomickej budúcnosti o možnostiach dostať sa na obrovský čínsky trh, ktorý má obrovský potenciál pre pôsobenie slovenských  firiem. Som veľmi rád, že sa už ukazujú prvé výsledky, čoho dôkazom je podpísanie zmluvy s čínskou stranou o dodávke slovenských mliečnych výrobkov. A môžeme pripraviť celý rad ďalších spoločných projektov, ktoré budú výhodné pre obe krajiny.

Svet je v obrovskom pohybe a je našou povinnosťou reagovať na meniace sa prostredie. Nielen v zahraničí, ale aj u nás doma. Pred koalíciou stojí celý rad otázok, ako pripraviť efektívne sociálne opatrenia tak, aby sme neohrozili našu budúcnosť v prípade spomalenia svetovej ekonomiky. Ako  zastupujúci minister financií som pripravený o tom aktívne s partnermi diskutovať v duchu zodpovednej sociálnej politiky, ktorá je pripravená čeliť aj prípadným zlým ekonomickým časom. To je základný imperatív, ktorý ovplyvňuje v týchto dňoch moje rozhodovanie o budúcnosti našej krajiny.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 03:27