Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Kocky sú hodené

25.04.2019, 00:00
Môj život je životom maratónskeho bežca.

Roky života, roky našej existencie neúprosne odrátavajú sekundy nášho času bytia na zemeguli. Zároveň nás čakajú ďalšie výzvy, ako prežiť, zachovať a zveľadiť to, čo je nám našou životnou cestou akoby naprogramované. Ani po dlhoročných skúsenostiach v manažérskej práci to nie je jednoduché. Pretože môj život je životom maratónskeho bežca.


Podľa denného režimu rozpísaného na polhodinové intervaly sa usilujem naplniť dlhodobé ciele. Tie sú zamerané predovšetkým na rozvoj podniku, na zvyšovanie jeho výkonnosti a zlepšovanie psychickej klímy na pracoviskách korporácie. Nadobúdaním nových skúseností v podmienkach produkčného podniku som dospel k poznaniu, že vo vedení a v riadení korporácie je najdôležitejšie dobré slovo. Postupne sa stáva aj pre môj život menej dôležitý presný harmonogram každého dňa, pretože viac času venujem stretávaniu s ľuďmi, v rozhovoroch „z očí do očí“ riešime otázky, ktoré by si žiadali spisovanie mnohých strán príkazov a opatrení, a ostávalo by menej času na to hlavné. Prejaviť ľuďom vďaku za ich prácu, za ich úsilie napredovať spoločnými silami a spravodlivo podeliť sa s nimi o výsledky práce aj vo finančnom vyjadrení podľa dosiahnutých výsledkov v priebehu dní, mesiacov, rokov.


Dobré slovo však ani pre manažéra nezaručí, že všetko je, ako má byť. Za pekné slová sa možno ukryť a nedať najavo svoje problémy. Preto je potrebné bilancovanie. Vždy treba ľuďom sprístupňovať reálnu situáciu exaktnými podkladmi každému, koho sa dané údaje dotýkajú. Potom sa už hovorí o faktoch bez natierania úst medom. Je dôležité poznať skutočnosť, pretože podnik nežije vo vzduchoprázdne. Funguje v určitom konkrétnom spoločensko-ekonomickom prostredí, či už v európskom alebo lokálnom. V každom prípade však rozličné podoby vplyvu prostredia podnik vedome alebo nevedome uplatňuje vo svojich rozhodnutiach, v aktivite, spolupráci v projektovaní vlastných zámerov.


Ukázalo sa, že vstup do tvrdej medzinárodnej konkurencie si vyžaduje aj voľačo navyše. Okrem zvládania cudzích jazykov sa žiadajú aj skúsenosti z praxe nadobúdané v procese životných udalostí, prekonávania kríz a ohrození samej existencie, v pominutiach zložitostí každého dňa novým dňom. Zároveň aj obohacovaní vedomia a šírenia vedomostí a životnej múdrosti. Je preto logické a potrebné aj v riadiacich a rozhodovacích procesoch zachovať evolučné princípy, reflektujúce vlastnú úroveň a potenciál budúcej úspešnosti. V praxi to znamená neustále štúdium na rozličných úrovniach znalostí a ich odovzdávanie nastupujúcej mladej generácii.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:48