HN/Peter Mayer
StoryEditor

Martin Klus: Noví ruskí občania, nový dôvod na vojnu

29.04.2019, 00:00
Tváriť sa, že sa nič nedeje, je najhoršia odpoveď.

Svojrázny spôsob gratulácie pre nového ukrajinského prezidenta vymyslel „veľký slovanský brat a sused“ z Ruska. Namiesto štandardnej gratulácie, aké Volodymyr Zelenský dostal po svojom zvolení od mnohých svetových lídrov, mu Vladimir Putin poslal v stredu celkom inú „zdravicu“. Tá mala podobu zákona, ktorý umožní doslova odovzdávanie ruských pasov miliónom obyvateľov ukrajinského Donbasu a Luhanska. Tie už viac nebudú viazané na päťročný pobyt a riadny príjem v Rusku či zrieknutie sa občianstva Ukrajiny, ako doposiaľ, ale za tri mesiace ho môže dostať v podstate ktokoľvek z okupovanej oblasti a uvažuje sa aj o rozšírení na celú Ukrajinu.

​Čo na tom, že tým Moskva de facto priznala a legitimizovala priamu okupáciu ďalšej časti Ukrajiny a zároveň poprela aj akúkoľvek dobrú vôľu riešiť problém cez takzvaný normandský formát či minské dohody. O mier predsa ruskej politickej špičke nikdy nešlo. Inak by ho mala už dávno jednoduchým stiahnutím „dovolenkujúcich“ vojakov a techniky. Podstatné je, že sa jej v podstate bez úhony podarilo spustiť dobre osvedčený scenár destabilizácie, známy z gruzínskeho Abcházska, Južného Osetska či moldavského Podnesterska.

Tam veselo rozdáva pasy už pár rokov, vďaka čomu sa jej darí zabiť hneď tri muchy jednou ranou. Rieši tým vážny úbytok obyvateľstva v samotnom Rusku, keďže sa mnohí noví občania rozhodnú pre život na druhej strane hranice. Novou, tentoraz už občianskou piatou kolónou na území iného štátu (aspoň podľa medzinárodného práva) ešte viac destabilizuje región a na dlhé roky zamrazí akékoľvek euroatlantické integračné snahy. No a nakoniec to najpodstatnejšie. Pod rúškom ochrany svojich občanov sa môže akákoľvek vojenská provokácia zastaviť až pri Kyjeve, podobne ako v roku 2008 pred Tbilisi.

​A čo na to EÚ, NATO a Slovensko? Nemali by sme zabúdať, že každý ďalší kilometer s ruskou vojenskou prítomnosťou na západ je kilometrom bližším k nám. Aj preto by sme ukrajinské volanie po nových sankciách nemali brať na ľahkú váhu. Po prvé preto, že čas hrá v prospech Moskvy. Po druhé preto, že navzdory rôznym nezmyslom o tom, že sankcie nefungujú, je opak pravda, inak by Rusi neplatili ťažké milióny za hybridnú vojnu a získavanie rôznych spochybňujúcich trollov naprieč Európou. A po tretie preto, že poznajúc čísla vzájomného obchodu my, na rozdiel od nich, už aj tak nemáme veľmi čo stratiť a veľa iných možností dnes jednoducho nemáme. A tváriť sa, že sa nič nedeje, alebo si len tak zaprotestovať, je najhoršia odpoveď.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:42