Robert FicoReuters
StoryEditor

Robert Fico: Projekt EÚ musíme rozvíjať, nie demontovať

30.04.2019, 00:00
Občan musí cítiť, že Únia mení kvalitu jeho života.

Nastupujúce májové dni majú tento rok svoju zvláštnu politickú príchuť. Popri tom, že oslavujeme sviatok pracujúcich, kde na stretnutiach s ľuďmi bilancujeme výsledky našej sociálnej politiky, pred nami stoja aj voľby do Európskeho parlamentu. Sú to dve udalosti, ktoré spolu tesne súvisia a ktoré pre stranu Smer majú svoj podstatný význam. Vlády, ktoré viedla strana Smer, sa nikdy netajili tým, že Európsku úniu napriek všetkým jej nedostatkom stále považujeme za spoločenstvo, v ktorom sa môže Slovensko rozvíjať smerom k prosperite a rastu životnej úrovne. Z hľadiska zahraničnopolitických záujmov Slovenska je to priestor, kde sa aktívne spolupodieľame na formovaní spoločnej európskej budúcnosti a kde dokážeme mnohé procesy zásadne ovplyvňovať. Preto ma v rámci predvolebnej kampane znepokojujú hlasy, ktoré doslova hovoria o demontáži EÚ. Považujem to za veľmi krátkozraké a som presvedčený, že to nie je program pre budúcnosť Slovenska. Akákoľvek demontáž EÚ by v podstatnej miere negatívne ovplyvnila ekonomické vzťahy a slovenskí občania by boli medzi prvými, ktorí by na vlastnej peňaženke pocítili takýto scenár. Ako jediní z V4 sme zároveň v Schengene aj v eurozóne a naším záujmom je projekt EÚ ďalej rozvíjať, a nie demontovať.


Som presvedčený, že projekt Európskej únie bude úspešný iba za podmienky, že si zachová silný sociálny charakter. Každý občan akejkoľvek členskej krajiny musí vidieť aj na vlastnej peňaženke, že EÚ nie je len nejaký abstraktný spolok, ale mu mení v podstatnej miere kvalitu života. Ak toto nebude cítiť a jeho vnímanie bude zamerané len na migráciu a široké spektrum rôznych pseudoľudskoprávnych tém, stratí podporu a bude vystavená útoku tých, ktorí si želajú jej demontáž. EÚ nutne potrebuje reformu a iba tá jej zachová príťažlivosť a akcieschopnosť.


Začiatok mája preto vnímam aj ako príležitosť na malú bilanciu sociálnych opatrení približujúcich nás k životnej úrovni vyspelých ekonomík. Zastropovanie odchodu do dôchodku, rast minimálnej mzdy, zvýšenie finančných prostriedkov na opatrovanie seniorov, príplatky za víkend a nočnú prácu, nárast mzdy vo verejnej a štátnej správe, obedy zadarmo, podpora rodiny... a mnoho ďalších rozhodnutí menia život našich občanov k lepšiemu. Preto s pobavením sledujem vznik nových politických subjektov hlásiacich sa k sociálnemu programu, pričom ich líder zbohatol na vysokom úročení pôžičiek pre sociálne slabších, aby vzápätí ponúkal z týchto peňazí sociálnu pomoc. Priam neuveriteľné. Európa a Slovensko tvoria spoločne už dlhší čas úspešný projekt. A ten bude taký silný, aký bude silný aj jeho sociálny pilier.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 05:03