Juraj DrobaTASR
StoryEditor

Európska inštitúcia

03.05.2019, 00:00
Nič lepšie ako EÚ nikdy mať nebudeme.

Čoraz častejšie zaznievajú hlasy veliace na odchod z Európskej únie. Sme len pár hodín po oslavách 15. výročia nášho vstupu do EÚ a po preinvestovaných takmer 30 miliardách do našich škôl, po tisíckach opravených kilometrov ciest či investíciách do ochrany životného prostredia aj tak denne čelíme útokom na Úniu. Pre väčšinu ľudí je totiž Európska únia iba inštitúcia. Nie sme to my a všetko naokolo. Je to ten vzdialený Brusel, kde o nás rozhodujú neznámi úradníci, ktorí zarábajú tisíce eur mesačne a o Slovensku nemajú potuchy.

Naozaj? Z našej krajiny už nie je čierna diera Európy a my sa stále tvárime, že sa nás to netýka? Blížia sa eurovoľby a o ich význame sa ešte načítame dosť a rád to prenechám odborníkom. Ja sa však na Európsku úniu už dnes musím pozerať aj ako predseda Bratislavského samosprávneho kraja.


Momentálne máme na župe rozbehnuté budovanie štyroch Centier odborného vzdelávania a prípravy, ktoré by sme bez 12 miliónov eur z eurofondov nepostavili, osem a pol milióna nám dáva EÚ na opravu cesty z Rohožníka do Malaciek, ideme deinštitucionalizovať dve zariadenia sociálnych služieb, rekonštruujeme Malokarpatské osvetové stredisko z eurofondov a ešte aj cez nás ako cez sprostredkovateľský orgán v oblasti implementácie Integrovaného regionálneho operačného programu „pretečie“ v aktuálnom programovom období takmer 20 miliónov.


Je smutné, že hlasy o odchode a zbytočnosti Európskej únie zaznievajú aj od mladých, ktorí v živote nestáli na hraniciach a neponižovali ich colníci a policajti či príslušníci ZNB. Mladí, ktorí červenú knižku s nápisom „pas“ poznajú, len ak cestujú mimo nášho kontinentu. Decká, ktoré nikdy nežili za ostnatým plotom a ktoré nepoznali rozdelenie „my“ a „Európa“.

Aj to bol jeden z dôvodov, pre ktorý sme na župe zorganizovali podujatie pre stredoškolákov, kde sme do Divadla Aréna pozvali viacerých europoslancov a diskutovali sme o význame Európskej únie. Bol som veľmi milo prekvapený, koľko sa študenti pýtali. Boli zvedaví, stále ich niečo zaujímalo... Pretože dovtedy aj pre viacerých z nich bola Európska únia len inštitúcia tam niekde v Bruseli. Európska únia sa zmieta v problémoch a potrebuje reformy ako soľ. Chráňme si ju. Zreformujme ju. Ale nič lepšie ako EÚ nikdy mať nebudeme.


Som hrdý Bratislavčan, hrdý Slovák a hrdý Európan. Presne na rovnaké tretiny.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:37