Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Ako s tými daňami

06.05.2019, 00:00
Slovenská sadzba dane je najvyššia v celom „postsoc“ regióne Európy.

Kampaň pred parlamentnými voľbami pred pár týždňami s veľkým treskom odpálila SNS. Jej dva hlavné nápady, zníženie DPH na potraviny a zníženie korporátnej dane, sme vtedy pochválili.


Musím však priznať, že v tom bola z našej strany snaha trocha koalíciu podpichovať. Odhadovaný rozpočtový výpadok týchto dvoch opatrení dosahoval 1,5 miliardy eur. To by znamenalo, že zvyšní členovia koalície budú môcť voličom pred voľbami ponúknuť maximálne tak karafiát zadarmo.
Na Koaličnej rade sa ako na trojstrannom tureckom bazári začalo zúrivo zjednávať. Podľa aktuálne medializovaných informácií sa zníženej DPH dočkajú asi len ovocie a zelenina, čo predstavuje 8,5 percenta nakupovaných potravín, teda jednu dvanástinu hodnoty pôvodného návrhu.


Zaujímavejšie sa situácia vyvíja pri dani z príjmov právnických osôb. Na pripomenutie, slovenská sadzba dane je najvyššia v celom „postsoc“ regióne Európy. Dva z troch pobaltských štátov už aplikujú daň len na rozdelený zisk a susedné Maďarsko ponúka bezprecedentnú deväťpercentnú sadzbu. Zníženie sadzby sa tak ponúka do programu takmer každému.


No aj tu sa hrany pôvodného návrhu obrusujú. Aktuálne predseda SNS vysiela signály, že by sa teda azda uspokojili so zníženou sadzbou dane pre malé spoločnosti. „Malé“ znamená malé tržbami, i keď človek nikdy nevie, obaľovanie zákonov pavučinou všemožných parametrov a kritérií tejto vláde ide dobre.


Ľudová múdrosť hovorí „lepšie ako drôtom do oka“. Plošné zníženie sadzby je síce vždy to najčistejšie riešenie, ktoré nevytvára rôzne negatívne bočné efekty (napríklad bariéry rastu kvôli skokovému zvýšeniu dane v istom momente), aj keby malo byť miernejšie než na pôvodne avizovaných 15 percent. Na druhej strane, náklady byrokracie sú degresívne, teda na malé firmy dopadajú viac ako na veľké. Zníženie sadzby dane je akousi kompenzáciou, ktorú používa viacero európskych štátov. Sadzba 15 percent je však v takomto prípade málo ambiciózna. Pri spoločnostiach s tržbami v rádoch desiatok tisíc (o tejto hranici presakujú informácie) ide o daňové rozdiely rádovo pár stoviek eur. Za tie firmy šikovné účtovníčky neprepustia. Aby zníženie sadzby firmám skutočne pomohlo, štát sa musí vzdať sumy rádovo v stovkách miliónov eur.


Zavedenie výrazne nižšej sadzby dane pre malé spoločnosti by zároveň pomohlo zahnať ducha daňových licencií, ktorý ešte stále straší po chodbách ministerstva financií. Spomína sa na ne ako na bič na drobných optimalizátorov. Len škoda, že švihal aj všetkých naokolo.


Užime si túto, relatívne príjemnú, diskusiu o znižovaní daní. Mám veľké obavy, že ďalšie predvolebné nápady koalície budú oveľa temnejšie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:56