trhy, burzaReuters
StoryEditor

Za nami rast, pred nami dilema. Kam sa vydať?

09.05.2019, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Apríl na finančných trhoch zachoval trendy prvého štvrťroka. Akcie silno rástli, výnosy z dlhopisov klesali.

Vysoké ceny akcií už nabádajú k opatrnosti a aj reakcie na viaceré udalosti ukázali, že trhy už nereagujú prudkým rastom na pozitívne udalosti. Na druhej strane, ani negatívne správy neboli dostatočne silné na to, aby spustili korekciu. Akciové trhy sú tak momentálne „zamknuté“ na vysokých úrovniach. V týchto sú započítané očakávania dlhodobých nízkych úrokových sadzieb, ale aj pozitívny ekonomický vývoj, teda že aktuálne spomalenie rastu bude len krátkodobý jav. A kým v Amerike makroekonomické čísla vychádzajú naďalej silné, v Európe to až také ružové nie je.


Americký HDP zverejnený koncom apríla prekonal rastom všetky očakávania. Jeho štruktúra až taká priaznivá nebola, keďže jeho rast neťahala domáca spotreba, ale rast zásob a exportu, no i tak išlo o pozitívny signál. V ten istý deň zverejnené údaje o vývoji cenovej hladiny potvrdili nízke inflačné tlaky. To zas pomohlo udržať dlhopisy na nízkych úrovniach. Rast HDP mierne prekvapil aj v eurozóne, keď v posledný aprílový deň prekonal očakávania o 0,1 percenta. V apríli zasadala aj ECB a podľa očakávania toto stretnutie nič zásadné neprinieslo. Komunikácia guvernéra Maria Draghiho, ktorý na tlačovke uistil, že ECB je pripravená prehodnotiť všetky svoje nástroje monetárnej politiky, vyznela skôr v prospech nízkych sadzieb. Detaily o novom programe dodávania likvidity do bánk tak predstavia asi až na júnovom stretnutí.


V Španielsku sa posledný aprílový víkend konali voľby – tretie za posledné štyri roky. Skončili sa víťazstvom socialistov, no zostaviť väčšinovú koalíciu nebude jednoduché. Do vlády možno zamieri Podemos, svojho času krajne ľavicová strana, ktorej hviezda rástla počas krízy a v čase realizovaných úsporných opatrení. Kým v roku 2015 získala takmer 30 percent hlasov, minulý týždeň iba 14 percent. Na popularite, naopak, získavajú ultra pravicové strany. Výsledky volieb nemali na španielske štátne dlhopisy výrazný vplyv, a tak dianiu na dlhopisových trhoch naďalej vládnu opatrenia a rétorika ECB.


Na dlhopisových trhoch aj naďalej klesali výnosy. Kratšie splatnosti sú stále/dokonca so záporným výnosom. Výnos desaťročného nemeckého štátneho dlhopisu sa motal okolo nulovej hranice, na španielskych dlhopisoch naďalej klesá a, naopak, rastie na talianskych. Slovenské štátne dlhopisy sa aj naďalej tešia obľube investorov a ich výnosy klesli, v záporných hodnotách sa tak nachádzajú všetky splatnosti až do roku 2026.


Akciové trhy majú za sebou ďalší silný mesiac. Americké indexy narástli o takmer štyri percentá, európske o viac ako tri. Ešte výraznejšie sa darilo japonským indexom, tie mesačný rast dotiahli na takmer päť percent, zvyšok Ázie však rástol pomalším tempom. Euro sa na začiatku mesiaca voči doláru posilňovalo, aby v druhej polovici mesiaca všetko zarobené stratilo a apríl tak končilo na podobnej úrovni, ako ho začalo – okolo 1,12 USD/EUR. Rast cien dlhopisov aj akcií držal v rovnakom trende aj slovenské dôchodkové fondy. Garantované v priemere pridali k tohtoročnému zhodnoteniu ďalších 0,3 percenta, negarantované fondy zarobili za marec približne dve percentá v závislosti od toho, koľko akcií držali v majetku fondu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 21:03