Reuters
StoryEditor

Zdravotníctvo naše, kto zbúra skelet?

10.05.2019, 00:00
Chcem poznamenať, že aj mimo Bratislavy žijú ľudia, ktorí nechcú zomrieť, keď ochorejú.

Posledné dni sa veľa hovorilo o tom, či štát, alebo Penta postaví nemocnicu v Bratislave. Debata sa vyvíjala tak, že to urobí Penta, potom Penta nie, lebo štát to odkúpi a postaví sám. Ako kukučka v cudzom hniezde. Nakoniec to vyzerá tak, že budeme mať nové nemocnice dve. Toto však už prestávam chápať. Podľa môjho odhadu aj jedna nemocnica so štyristo posteľami by mala byť pre Bratislavu postačujúca. Keď berieme do úvahy, že dnes je v piatich nemocniciach v Bratislave 2 400 postelí a využiteľnosť je iba 75 percent, tak je namieste hovoriť o tom, ktoré z nich sú prebytočné. Štátna nemocnica bude určite postavená veľmi rýchlo a efektívne – poznajúc doterajšie skúsenosti s diaľnicami. Takže asi je dosť času na rozmýšľanie, ktoré sa zatvoria. Najmä ak tí, ktorí rozhodujú o zákazke na novú nemocnicu, už dávno nebudú vo vláde, keď sa o zatvorení bude rozhodovať.

Nepočul som, v čom bude táto nemocnica výnimočná, keďže pravdepodobne teraz je najdôležitejšie vyriešiť, ako po dvoch rokoch dokončiť tender na zbúranie starého skeletu. Poznajúc však reformné rozmýšľanie v zdravotníctve, žiadna nemocnica sa nebude zatvárať. Otázku, kto bude robiť v novej, budú riešiť na zdravotníctvo kvalifikované veštice. Chcem poznamenať, že aj mimo Bratislavy žijú ľudia, ktorí nechcú zomrieť, keď ochorejú. Možno by stálo za to porozmýšľať, či v Bratislave nestačí jedna nová nemocnica a druhú postaviť na vidieku.


Môj problém so zdravotníctvom je, že sa v ňom míňajú peniaze bez toho, aby sa niekto spýtal, či je to efektívne. Dnes nie sú spokojní pacienti, ale farmaceutické firmy, dodávatelia zdravotníckych prístrojov a poskytovatelia rôznych služieb. Pravda je taká, že okrem pacientov dnes nikto nemá skutočný záujem o to, aby sa niečo systémovo zmenilo. Tok peňazí v zdravotníctve je nastavený tak, že míňame na zabezpečenie chodu existujúceho systému. Bez toho, aby sa niekto spýtal, či môže byť aj iný, lepší systém, ktorý bude menej nákladný a viac užitočný. Túto otázku by si mali položiť tí, ktorí sú v systéme.

Oni však ozajstný záujem o to nemajú, lebo v skutočnosti všetkým aktérom súčasný stav vyhovuje. Medzitým ľudia zomierajú alebo sa trápia a zadlženosť zdravotníctva je 1,5 miliardy eur. Čítal som, že patríme do skupiny európskych štátov, kde zomiera najviac ľudí preto, lebo nedostanú adekvátnu liečbu alebo prevenciu. Hovoríme nie o stovkách, ale o tisícoch. Je to však asi veľmi zložitý problém, takže najjednoduchšie je riešiť to, kto zbúra ten skelet.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:48