Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Vlaky a obedy zadarmo

13.05.2019, 00:00
Rodičia budú rozhodovať o tom, či za tieto peniaze kúpia dieťaťu obed, alebo čižmy na zimu, lebo dieťa chodí na obed k babke.

Predpokladám, že v ekonomicky orientovaných Hospodárskych novinách je viac-menej všetkým jasné, že žiadne „zadarmo“ neexistuje. Každý jeden statok má svoju protihodnotu a nie nadarmo vravia ekonómovia „there is no a free lunch“.

Čo však existuje, je prerozdelenie. Štát násilím odoberie niekomu (a vonkoncom nie vždy len bohatým) dane, aby ich doručil niekomu inému (a vonkoncom nie vždy len chudobným). Na tomto základe funguje napríklad sociálne zabezpečenie či financovanie verejných statkov.


Vlaky nie sú ani sociálne zabezpečenie, ani verejný statok, o tom však inokedy. V každom prípade sú pre určité skupiny obyvateľstva bezplatné, lebo Robert Fico a jeho partička dospela k záveru, že ich bude voliť viac ľudí, ak im niečo darujú a nechajú to zaplatiť iných. Tomu sa hovorí v našich končinách volebná korupcia.


Ešte horšie je to s obedmi zadarmo. Podporovať deti je bezpochyby správne, preto štát pod hrozbou násilia odoberie tým, ktorí tvoria hodnoty, aby deti podporil, napríklad vo forme daňového bonusu na dieťa.

Avšak aj tu zvíťazila volebná korupcia, populizmus a ešte aj krátkozrakosť. Deti sociálne odkázaných rodičov mali aj doteraz obedy prakticky zdarma (za jeden cent), im to teda nepomôže, no narobí problémy, lebo školské jedálne nemajú dostatočnú kapacitu pre všetky deti a obedmi sa bude plytvať, lebo deti už nemajú dôvod odhlásiť sa, ak na obed nepôjdu.


Ak aj dnešné opozičné strany vyhlasujú, že obedy a vlaky zdarma ponechajú, je to okrem populizmu aj zbabelosť a absencia hodnôt a premyslených riešení.


Čo spraví SaS?


V prípade účasti vo vláde po najbližších voľbách sa budeme usilovať o to, aby vlaky zdarma boli nahradené obrovskými zľavami, povedzme 80 percent. Lístok bude napríklad namiesto päť eur stáť jedno euro. Zároveň bude možné tieto zľavy uplatniť aj na autobusy, čo dnes možné nie je a čo je nespravodlivé voči tým obyvateľom mestečiek a obcí, v ktorých vlak nestojí.


V prípade obedov zadarmo sa budeme snažiť zvýšiť daňový bonus na dieťa o cenu obedov. Ak je do roka približne 200 školských dní a jeden obed stojí 1,20 eura, je to 240 eur ročne, teda 20 eur mesačne. No tak navrhneme obedy zdarma nahradiť zvýšením daňového bonusu na dieťa o 20 eur mesačne. Rodičia budú rozhodovať o tom, či za tieto peniaze kúpia dieťaťu obed, alebo čižmy na zimu, lebo dieťa chodí na obed k babke.


Výhoda bude, že ani s jedným, ani s druhým sa nebude plytvať, pretože všetko bude mať svoju cenu. Lebo naozaj nič nie je na tomto svete zadarmo, tak to má byť, tak je to správne.

01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 03 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 04 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 06:23