Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Britský gól do vlastnej bránky

23.05.2019, 00:00
Dvaja z troch podnikateľov predpokladajú, že brexit bude mať negatívny vplyv na naše hospodárstvo.

Briti počas aktuálnych hokejových majstrovstiev svojich súperov výrazne nepotrápili. No dominantnou výhrou väčšiny protihráčov vrátane Slovenska a Nemecka na šampionáte sa to končí. Pretože aj tieto krajiny sa musia vysporiadať s gólom, ktorý si dala Veľká Británia pred takmer tromi rokmi do vlastnej bránky.

Jednou stránkou sú nekončiace politické diskusie o procese jej vystúpenia z Európskej únie. Druhou vplyv samotného odchodu na firmy, priamo alebo nepriamo spolupracujúce s ostrovmi. Parafrázujúc slová jedného z našich korporátnych klientov – to, že sa Briti s EÚ dohodli v hodine dvanástej na tom, že sa ešte dohodnú a tvrdý brexit sa zatiaľ nekoná, pre nich ako firmu neznamená, že si vydýchli. Znamená to, že sa museli a aj naďalej musia vo veľkom predstihu pripravovať na všetky možné scenáre. Čo je náročné finančne, personálne aj logisticky.


Firiem rôznych veľkostí sme sa pýtali na to, aký dosah očakávajú vplyvom brexitu tak na svoj biznis, ako aj na slovenskú ekonomiku. Skóre odráža značnú mieru reflexie podnikateľov v tom, ako veľmi dôležité je naše zotrvanie v Únii. Priemerne dvaja z troch podnikateľov predpokladajú, že odchod Veľkej Británie bude mať negatívny vplyv na naše hospodárstvo. Samotný vplyv na vlastné podnikanie očakáva výrazne menej z nich, priemerne každý šiesty.


Nie je prekvapením, že ide najmä o firmy s väčšími obratmi. Berúc do úvahy, že podiel Spojeného kráľovstva na našej obchodnej výmene patrí k tým nižším, zhruba na úrovni päť percent, niektoré firmy to aj tak pocítia. Či už priamo, alebo nepriamo, najmä v odvetviach, ako sú automobilový priemysel, výroba strojov a zariadení.


V prípade menších firiem, orientujúcich sa predovšetkým na domáci trh a susedné štáty, sú obavy, pochopiteľne, menšie. Niektorí dokonca veria, že po brexite sa z tamojšieho pracovného trhu vráti na Slovensko aj chýbajúca kvalifikovaná pracovná sila.


Zároveň medzi oslovenými firmami prevláda jednoznačný názor, že by Slovensko nemalo nasledovať Britov a odchádzať z Európskej únie. Určite to súvisí aj s ich očakávaniami, že sa krajine po odchode nebude dariť dobre. Verím, že sa tento triezvy pohľad prejaví aj počas víkendových eurovolieb a rastúce preferencie krajne pravicových strán zostanú skôr nenaplnenými obavami. Bez ohľadu na ich výsledok sú už teraz pamätné. Briti zainvestujú do ich prípravy 150 miliónov libier, teda ešte viac, ako zaplatili za referendum o brexite. A to už nemôže pobaviť ani toho najväčšieho fanúšika britského humoru.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:30