Robert FicoTASR
StoryEditor

Európa sa nezaobíde bez sociálneho piliera

28.05.2019, 00:00
Ukážte, ako to s tým európanstvom naozaj myslíte!

Výsledky, ako aj zvýšená volebná účasť občanov v eurovoľbách ukazujú, že Slovensko zostáva naďalej proeurópskou krajinou, ktorá si uvedomuje spoluzodpovednosť za jej ďalší vývoj. Viackrát sme pred voľbami zdôrazňovali, že EÚ vnímame ako strategický životný priestor, v rámci ktorého sa Slovenská republika môže slobodne rozvíjať a, čo je podstatné, zvyšovať kvalitu života občanov. Približovanie životnej úrovne k vyspelým ekonomikám vnímame ako jeden zo základných cieľov vlád, ktoré sme viedli, a tomu sme podriaďovali aj naše rozhodnutia.


Zvýšenie minimálnej mzdy, zastropovanie veku odchodu do dôchodku, príplatky za prácu cez víkend a v noci, obedy zadarmo... sú opatrenia, ktoré sú súčasťou sociálnych vymožeností pracujúcich na Západe a dnes sa stali súčasťou našich sociálnych práv. Európu čaká zložitý dialóg o jej budúcnosti a som veľmi rád, že Smer posiela do europarlamentu ľudí, ktorí prispejú ku konštruktívnej diskusii o jej budúcnosti. Naša skúsená kandidátka získala najviac preferenčných hlasov v slovenských eurovoľbách. Rovnako post eurokomisára zastával skúsený sociálno-demokratický diplomat, ktorý patrí medzi európsku elitu, a verím, že vo svojej misii pre Slovensko a Európu bude pokračovať aj v ďalšom období.


Slovensko má čo ponúknuť EÚ, a to sa rovnako týka aj strany Smer. Ak chce EÚ zostať jednotnou a silnou, nezaobíde sa to bez budovania silného sociálneho piliera. V každom kúte Európy musia občania cítiť, že je tu pre nich a rieši ich problémy. Téma dvojakej kvality potravín ukazuje, že existujú témy, ktoré nás rozdeľujú a neprispievajú k vnímaniu EÚ ako spoločného úspešného projektu. Preto sa strana Smer spolu s koalíciou venuje intenzívne riešeniu tohto problému na európskej úrovni, aby nedochádzalo k vytváraniu občanov druhej kategórie. To sú témy, ktorým sa treba venovať na úrovni nielen komisie, ale aj europarlamentu, inak sa EÚ nepohne, z hľadiska verejnej podpory, ďalej.


Sociálne otázky a približovanie kvality života občanov k vyspelým krajinám EÚ budú zásadnou otázkou budúcich parlamentných volieb. Odmietame na Slovensku neoliberálne experimenty, ktoré rušia sociálne programy a sú v rozpore s európskou sociálnou politikou. Krajine sa ekonomicky darí, nezamestnanosť sa pohybuje na historických minimách, držíme rozpočtovú disciplínu, prijímame sociálne štandardy a to je cesta, ktorú považujem za proeurópsku. Deň po eurovoľbách nestačí len hovoriť o proeurópskom smerovaní, ako sa to deje v novej pravici, ale treba vytvoriť a presadzovať jasný sociálny program pre občanov. Strana Smer má dlhodobo postavenú politiku na sociálnom pilieri a tú budú napĺňať na pôde európskeho parlamentu aj jej poslanci. Ostatní, ukážte, ako to s tým európanstvom naozaj myslíte!


01 - Modified: 2024-04-15 12:55:15 - Feat.: - Title: Fico: Opozícia sa z protislovenského záškodníctva v zahraničí nevyviní 02 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta 03 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej 04 - Modified: 2024-04-15 09:57:02 - Feat.: - Title: Vláda má rokovať o výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove, vyhlásil Fico 05 - Modified: 2024-04-14 12:31:28 - Feat.: - Title: Šéfa parlamentu budeme riešiť pravdepodobne až po eurovoľbách, tvrdí Blaha. Hajko hovorí, že Fico taktizuje
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
15. apríl 2024 15:06