Rastislav TrnkaTASR
StoryEditor

O sviatočných fanúšikoch transparentnosti

31.05.2019, 00:00
Alebo ako košická župa čelí absurdnej kritike za to, že sa snaží bojovať proti korupcii.

Určite aj vy poznáte vtipy o sviatočných vodičoch, ktorí svoje nablýskané autá vyberú len počas nedieľ a na predvádzanie sa pred susedmi. Inak ich majú celé dni zaparkované v garáži, aby sa im nič nestalo.


K takýmto sviatočným vodičom môžeme prirovnať aj sviatočných fanúšikov transparentnosti verejného obstarávania, ktorí donedávna riadili košickú župu. Zverejňovanie zákaziek s nízkou hodnotou zaviedli pred poslednými župnými voľbami, takmer žiadne verejné obstarávanie podľa týchto kritérií neuskutočnili a neboli ňou viazané organizácie spadajúce pod úrad. Mimochodom, takých organizácií máme 112 a obstaráva sa u nich 70 až 90 percent zákaziek s nízkou hodnotou.


Nové pravidlá sme nastavovali niekoľko mesiacov. Počas nich prebehol na úrade audit verejného obstarávania a protikorupčný audit. Z neho vyplynuli odporúčania, ktoré sme zapracovali do novej smernice verejného obstarávania, ktorá platí od 1. mája.


K najväčším zmenám patrí zverejňovanie výziev na verejné obstarávanie aj pri zákazkách s nízkou hodnotou, teda nákupoch prevyšujúcich päťtisíc eur. Zároveň zavádzame jednotné pravidlá pre verejné obstarávanie aj v organizáciách, ktoré spadajú pod zriaďovateľskú pôsobnosť nášho kraja.


Nová smernica je interným dokumentom. Logicky sme s ňou najprv chceli oboznámiť našich zamestnancov a naše organizácie skôr, ako bude „zhejtovaná“ sviatočnými fanúšikmi transparentnosti.
Smernica mala zaviesť jednotné pravidlá pre naše inštitúcie a oproti iným župám je omnoho prísnejšia. Audit nám zase ukázal slabiny nastavené v rámci procesov z predchádzajúcich období.


Aj napriek tomu, že sme avizovali konkrétne opatrenia, ktoré chceme zaviesť, začali sme čeliť očakávaným „hejtom“ zo strany tých, ktorí patrili do tábora predchádzajúceho vedenia župy. A čo ich najviac trápilo? Prečo sme tak dlho váhali so zverejnením auditu a smernice. Ešte absurdnejšie sú tvrdenia, že rovnaké pravidlá verejného obstarávania platili aj v minulosti. Fakty, že smernica nastavuje kritériá pre naše organizácie, ktoré doteraz neboli nijako upravené, či to, že budeme transparentnejšie obstarávať tovary a služby za niekoľko miliónov eur ročne, nechali nepovšimnuté.


Je mi jasné, že mnohých sviatočných fanúšikov transparentnosti neteší, že na našej župe si už nikto nebude môcť riešiť svoje biznisy tajne. Odporúčam, aby sa s tým naučili žiť. Keď si na to zvyknú, bude sa im časom lepšie spávať. Teším sa na porovnania našich výsledkov za toto volebné obdobie s tými minulými.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:34