BrexitReuters
StoryEditor

Finančné trhy v máji hlásia: uteráky v ringu

31.05.2019, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Chaos okolo brexitu sa naďalej stupňuje, ak sa to ešte vôbec dá.

Najvážnejší kandidát na uvoľnené miesto je Boris Johnson, známy postojom za tvrdý brexit. Ten sa už vyjadril, že nemá problém odísť z EÚ aj bez dohody. To by bola tvrdá rana pre ekonomiky a kapitálové trhy v Európe. Máj znamenal konečnú aj pre vládu v Rakúsku, ktorá padla, keď predsedu koaličnej strany slobodných zmietol škandál so sľubovaním štátnych zákaziek výmenou za podporu jeho strany. Uterák sa ocitol v ringu aj pri rokovaniach USA a Číny. Po zavedení nových ciel zo strany USA Čína reagovala odvetnými opatreniami a zaviedla clá na ďalšie importy z USA. Rokovania uviazli na mŕtvom bode a môžu sa ťahať roky. No ako sa bude blížiť termín prezidentských volieb v USA, prezident Trump bude potrebovať ukázať svoje víťazstvo v tomto spore. Preto sa zrejme dočkáme zvyšovania napätia.

Napätie sa zvyšuje aj medzi USA a Európou. Začiatkom mája prezident Trump síce posunul rozhodnutie o zavedení taríf na európske autá o pol roka, no v závere mesiaca sa obe strany Atlantiku dostali do sporu okolo diania v Iráne. Rast napätia a zlé správy z každej strany negatívne ovplyvnili akciové trhy. V máji sa dostali pod predajný tlak. Globálne sa májové straty koncom mesiaca pohybovali okolo úrovne šesť percent. Najviac stratili čínske indexy – viac ako osem percent. Straty európskych, japonských aj amerických širších indexov boli tentoraz vzácne vyrovnané a držali sa tesne pod hranicou šiestich percent. Naopak, straty technologického indexu NASDAQ sa dostali až k siedmim percentám.


Odklon investorov od rizikových aktív sa prejavil na dlhopisoch. Tie z nich, ktoré sa považujú za nízkorizikové, sa tešili záujmu. Ich cena rástla a výnosy klesali. Nemecký desaťročný štátny dlhopis sa v závere mája obchodoval s výnosom do splatnosti takmer –0,2 percenta ročne. To znamená, že investori sú ochotní dnes požičať nemeckej vláde 102 eur, aby im o 10 rokov vrátila 100. Takto nízko výnosy z nemeckých dlhopisov nikdy neboli. Slovensko aj naďalej patrí do skupiny bezpečných krajín, a preto výnosy z našich dlhopisov klesali. Investori sú aj našej krajine ochotní požičať za záporný úrok, a to až na sedem rokov. Únik do bezpečných dlhopisov podporil aj taliansky vicepremiér Salvini, ktorý opäť začal tvrdo kritizovať európske rozpočtové pravidlá. Na druhej strane sa však zvyšovali rizikové prirážky, a preto dlhopisy menej bezpečných emitentov nezaznamenali rast cien.


Rastúce napätie, paradoxne, vôbec nepomohlo zlatu. V prvej polovici mája sa síce tešilo priazni investorov a jeho cena rástla. V druhej polovici mesiaca však všetky zisky stratilo a v závere sa pohybovalo na podobných úrovniach ako na začiatku. Máj neprial ani cenám ropy, ktoré klesli približne o 7,5 percenta. Keďže rast cien bezpečných dlhopisov bol vyvážený poklesom menej bezpečných, väčšina garantovaných dôchodkových fondov sa v máji motala okolo nulového zhodnotenia s mierne kladným priemerom 0,1 percenta. Negarantované fondy boli koncom mája v strate v priemere takmer tri percentá v závislosti od toho, koľko akcií držali v majetku fondu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 18:52