TV JOJ
StoryEditor

Prečo sú Slovania unikát?

09.06.2019, 16:29
Autor:
Karol WolfKarol Wolf
Ešte nikdy sme nevideli na Slovensku vznikať filmový, alebo televízny projekt, ktorý by tak presne mieril tam, kde dnes žije svetová tvorba.

Seriálový projekt Slovania za ktorým stojí producentka Wanda Adamik Hrycová a komerčná televízia JOJ je v našich slovenských – ale vlastne aj európskych – podmienkach unikátny hneď z niekoľkých uhlov pohľadu. A je dobré o tom nahlas hovoriť. Pretože podobných unikátov až tak veľa nemáme.

Unikát prvý. Ešte nikdy sme nevideli na Slovensku vznikať filmový, alebo televízny projekt, ktorý by tak presne mieril tam, kde dnes žije svetová tvorba. Nie nesmejte sa – seriáloví Slovania vôbec nie náhodou svojim ideovým zámerom pripomínajú dnes už kultovú a aj ukončenú (zatiaľ) sériu Game of Thrones. Skutočne je to tak. Dávna, temná, krvavá aj romantická minulosť. Trochu rozprávka, trochu história, trochu pravdy, trochu výmyslu. Čo iné stálo za vznikom Hier o tróny? Nehovoriac o tom, že ich prakticky hotový námet tiež dlhšie „čakal“ na stole producentov, kým si ho niekto všimol.

Unikát druhý. Slovania si takto počkali na stole programového riaditeľa komerčnej televízie JOJ. Televízia sa neúspešne pokúsila získať pre projekt podporu z Audiovizuálneho fondu, hoci sama prejavila odhodlanie investovať nemalú sumu. Túto „vec“ si všimla Wanda Hrycová a povedala, že o ňu zabojuje. Z celkového plánovaného rozpočtu výroby dvanástich 40-60 minútových dielov, ktorý predstavuje sumu 3,6 milióna eur investuje komerčná (!) televízia polovicu. Medzitým dokázala producentka získať ďalších státisíce eur z ukrajinského (!) ministerstva kultúry. Teda ministerstva z krajiny, ktorá čelí oveľa vážnejším problémom ako Slovensko.

Hrycovej buldočia povaha a nevídané odhodlanie komerčnej TV tvoria spolu ten druhý unikát. JOJ nie je HBO, ani Netflix. Je to obyčajná lokálna komerčná televízia a fakt, že ide do koprodukcie takéhoto projektu je jednoducho unikátny.

Za sumu ktorú investuje, by mohla vyrobiť veľa komerčnej zábavy, ktorú by mudrlantský húf kritikov určite patrične pranieroval. Ten istý húf teraz môže pokojne konštatovať, že aj komerčná televízia sa vie vytiahnuť. A mal by to urobiť.

Unikát tretí. Je syntézou tých prvých dvoch. Tvorcovia a producenti idú presne tam, kde dnes je svetový televízny biznis. To je na slovenské pomery (nielen finančné), bohužiaľ unikát. Idú tam zatiaľ za ukrajinské a slovenské súkromné peniaze, bez podpory štátu, respektíve nezávislého AVF, alebo RTVS. Tá sa v tom istom čase borí s Generálom, ktorý už „spálil“ státisíce, nestihol sté výročie vzniku Československa a vyvoláva vecné aj menej vecné politické spory. A bohužiaľ nie preto, že Milan Rastislav Štefánik bol politik.

Pred pár rokmi si producent Peter Ňunéz vytvoril projekt Zem spieva. Televízny zábavný projekt o folklóre, ktorý je komerčne úspešný. Už ho predal do niekoľkých krajín. RTVS sa zapojila do nádhernej koprodukcie strednej Európy v trilógii Mária Terézia. Za posledné dva roky vzniklo viac vynikajúcich slovenských filmov, ako 25 rokov pred tým. V roku 2017 prišlo na slovenské filmy do kín magických milión divákov. A na ceste sú vraj ďalšie.

Televízny seriálový projekt Slovania pre túto chvíľu uzatvára tento pekný kruh. V zárodku má všetko, čo potrebuje takýto projekt mať. Myšlienku, zmysel, odhodlanú producentku, odvážneho televízneho partnera a najmä – už sa „točí“.

A je úplne jasné, že presne takýto projekt si zaslúži podporu zo strany AVF a možno aj priamo ministerstva kultúry. A možno aj oboch inštitúcií spoločne. A možno aj iných komerčných partnerov. To všetko je možné.

Isté však je, že televízny seriálový projekt Slovania je taký, aký sme tu ešte nemali. Pokiaľ sa podarí kvalitne natočiť a spracovať – a nemáme zatiaľ dôvod si myslieť, že nie – bude to pre slovenskú televíznu tvorbu veľká vec. A určite aj pre divákov.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Písmo je nákazlivý vírus, túžba písať sa medzi starými Slovanmi šírila ako epidémia, hovorí archeológ 03 - Modified: 2023-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Pátranie po slovanských koreňoch. Akí boli naši predkovia? 04 - Modified: 2022-11-04 09:04:07 - Feat.: - Title: Ďalší medzinárodný úspech Jojky. Slovania mieria do Ameriky 05 - Modified: 2022-04-14 18:10:22 - Feat.: - Title: Realita verzus ideály: Slovanstvo je jednoznačne vecou kultúry, nie génov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:59