Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Buďme zodpovední voči sebe aj zahraničiu

11.06.2019, 00:00
Svet nečaká, kým sa zobudíme.

Uplynulý týždeň v plnej miere odhalil, ako na slovenskej politickej a mediálnej scéne chýba konsenzus a spolupráca v oblasti zahraničnej politiky. Svet okolo nás sa zásadne mení, politika Moskvy, ako aj Washingtonu prechádza revíziou, čínska ekonomika expanduje a ak na to nebudeme reagovať okamžite, môžeme byť nemilo prekvapení.


Z tohto dôvodu som v priebehu mesiaca absolvoval dve významné zahraničnopolitické návštevy USA a Ruska, kde som mal možnosť priamo s oboma prezidentmi otvoriť otázky, ktoré sa týkajú bezprostredne slovenských záujmov. Očakával som, že doma nájdem pre tieto iniciatívy podporu, opak bol však pravdou.


To, čo sa spustilo v slovenskom mainstreame v súvislosti s našou návštevou Moskvy, považujem za stratu zdravého rozumu a zodpovednosti. A pritom stačilo málo. Keby pán prezident pochopil, v čom spočíva jeho napĺňanie mandátu a išiel reprezentovať vlastnú krajinu na spomienkovú udalosť na juhu Anglicka za účasti našich najvýznamnejších spojencov. Mohol absolvovať stretnutia s najvyššími predstaviteľmi USA, Nemecka, Francúzska a Anglicka, teda s mnohými, s ktorými sa nemal možnosť stretnúť za päť rokov svojho pôsobenia v úrade. V mene Slovenskej republiky by tak vyslal signál, že si vážime a rešpektujeme našich spojencov, máme úctu k spoločnej histórii tak, ako o tom s obľubou hovorí vo svojich vystúpeniach doma. Zároveň by to bol dôkaz, že spolu s vládou stojí v oblasti zahraničnej politiky na rovnakých hodnotách, ako to deklaroval svojím podpisom v memorande.


Žiaľ, svojou pohodlnosťou rozkrútil koleso mediálnych a politických spochybňovaní o cieľoch našej návštevy v Moskve. Vytvoril sa obraz, akoby sa tým menil zahraničnopolitický kurz krajiny. Pritom stretnutie s ruskými predstaviteľmi prinieslo, napriek niektorým pochybovačným hlasom, konkrétne výsledky pre občanov našej krajiny. V decembri sa totiž končí tranzitná zmluva medzi Ukrajinou a Ruskom o dodávkach plynu. Dostali sme uistenie, že v prípade nedohody Slovensko nebude poškodené a slovenskí občania budú mať v zime čím kúriť. Zároveň sme v Moskve deklarovali našu pripravenosť transportovať plyn prostredníctvom našich plynovodov, či pôjde cez Nord stream 2, alebo TurkStream. V tejto súvislosti podotýkam, že aj vo Washingtone sme informovali našich amerických partnerov o našej pripravenosti dodávať do Európy a na Ukrajinu aj ich skvapalnený plyn.


Poplatky za tranzit plynu sú pre slovenskú ekonomiku dôležité a je našou povinnosťou s veľkými hráčmi o nových možnostiach rokovať. A nie čakať doma, či si na nás niekto spomenie a niekam nás pozve, keď už bude neskoro.


Svet nečaká, kým sa zobudíme, naopak, my musíme byť zodpovední nielen voči sebe, ale aj tým, ktorí s nami majú záujem hovoriť. To je línia, ktorú budem napĺňať bez ohľadu na tých, ktorí nechápu súvislosti a snažia sa doma získavať lacné body.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:34