Reuters
StoryEditor

Hojsík reaguje na Sulíka: Klimatológovia z Vysokej školy života

18.06.2019, 00:00
Hrozba klimatickej katastrofy je veľmi blízko.

V poslednom čase premýšľam nad tým, či sa z Richarda Sulíka nejak instantne stal klimatológ, alebo jednoducho považuje všetkých vedcov – okrem ekonómov – za šarlatánov. Jeho komentár s názvom Greta zachránila svet, berie si voľno totiž vyzerá, ako keby Sulík študoval klimatickú krízu na Vysokej škole života.

​Medzivládny panel pre klimatickú zmenu, ktorý predseda SaS tak rád spochybňuje, sa síce volá medzivládny, ale v skutočnosti ho tvoria vedci, nie politici. Celkový vedecký konsenzus je jasný – stojíme na prahu klimatickej katastrofy a ak neudržíme stúpanie teploty do 1,5 stupňa, následky budú nepredstaviteľné. Pri celosvetovom zvýšení teploty nad tri stupne hrozí zánik ľudskej civilizácie. Klimatológovia skúmajú dlhodobé trendy aj za hranice historických záznamov a vývoj koncentrácií skleníkových plynov analyzujú napríklad pomocou vzoriek vzduchu zamrznutých v ľadovcoch. Akú metodológiu na „analýzu“ klímy používa pán Sulík?

To, čo hovorí Greta a mnohí ďalší ľudia bojujúci za záchranu klímy, nie sú ich výmysly. Len prekladajú do bežnej reči často komplikované vyjadrenia vedcov.

Ja osobne vidím v obmedzení emisie skleníkových plynov príležitosť na zdravší a kvalitnejší život pre nás všetkých. Zvýšením energetickej efektivity budov totiž znížime nielen emisie CO2, ale aj účty za kúrenie a elektrinu. Zelená mobilita okrem zníženia emisií CO2 zabráni tisícom predčasných úmrtí a zdravotných problémov, čím sa zvýši celková produktivita práce. Citlivé využívanie obnoviteľných zdrojov môže podporiť rozvoj regiónov a zamestnanosť v nich, ako ukazuje príklad z Podpoľania.

Nech to Richard Sulík pokojne berie tak, že spravodlivý a zelený reštart Slovenska a Európy je ekonomickou príležitosťou a zdravšie prostredie na prácu a odpočinok môže trebárs vnímať iba ako príjemný bonus.

V jednej veci však s pánom Sulíkom súhlasím: konať musí nielen Európa. Požiadavka na globálnu dohodu však znie pokrytecky od človeka, ktorý hlasoval proti ratifikácii Parížskeho dohovoru. Európa musí zabezpečiť aj to, aby naše firmy neboli znevýhodnené oproti firmám z krajín, ktoré sa o zníženie emisií neusilujú tak ako my. Napríklad aj uhlíkovým clom. Aj proti tomu však je SaS pod vedením pána Sulíka.

Hrozba klimatickej katastrofy je veľmi blízko. Aj preto chápem a podporujem ženy a mužov nenásilne protestujúcich v uliciach. Vyhnali nás tam tie politické a ekonomické elity, vrátane pána Sulíka, ktoré apriórne popierajú závery naslovovzatých odborníkov mávajúc pritom diplomom z Vysokej školy života.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-03-03 14:05:56 - Feat.: - Title: Huliak kritizoval sudcov Ústavného súdu, europoslanec Hojsík je z jeho výrokov zhrozený
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 11:15