archív SAV
StoryEditor

Všetko robíme pre naše deti – naozaj?

19.06.2019, 00:00
Hrozba klimatickej katastrofy je veľmi blízko.

Skúste sa spýtať svojho priateľa, šéfa, suseda alebo koho chcete, prečo robí to, čo robí. Veľká väčšina vám povie: „Robím to pre svoje deti. Chcem, aby mali lepší život ako ja. Preto zhŕňam majetok, ktorý nepotrebujem, preto robím v dvoch zamestnaniach a nie som doma, preto sem-tam obchádzam zákony, preto idem do politiky...“ Túto motiváciu nikto nespochybní, je v podstate plauzibilná a všetci súhlasíme – musíme sa postarať o budúcnosť svojich detí. V tomto duchu nás naučili vnímať aj programy politických strán: chodíme alebo nechodíme voliť, preferujeme tých či iných predstaviteľov našej „budúcnosti“. „Týchto viem akceptovať, tí druhí sú nanič.“ Netvárme sa, že to tak nie je. Je to zvyčajná, všeobecne akceptovaná odpoveď. Prejdú štyri roky a sme v tom znova.


Zem má 4,5 miliardy rokov.


Toto číslo sa ľahko dá vydeliť štyrmi a mohli by sme mať hypotetický počet „vlád“ od jej počiatku. Je jasné, že od počiatku Zem neovládali ľudia, ale jej spontánny vývoj, a vôbec nie v štvorročných cykloch. V behu dejín Zem zažila množstvo katastrof, od doby ľadovej až po roztopenie pólov Zeme. Vtedy však na Zemi vládli prírodné zákony, a tak sa s katastrofami vysporiadala. Od istého času však na Zemi vládnu ľudia.

Mimochodom, číslo 4,5 miliardy rokov potvrdil istý Patterson. Na tomto mieste som už o ňom písal. Nič nesľuboval, len sa snažil splniť úlohu a zistiť vek Zeme. A aký bol výsledok? Okrem toho, že potvrdil vek Zeme, zistil, že táto Zem a jej atmosféra sú totálne kontaminované olovom. V USA vládol iný prezident ako dnes, a tak sa začala kampaň za bezolovnatý benzín (netrvala iba štyri roky), ale dnes už nik netankuje olovnatý benzín a naša Zem a ľudia na nej (možno) budú žiť o trochu dlhšie.


Prečo to píšem? Dnes už väčšina z nás nespochybňuje, že na Zemi stúpa teplota, že sme plastmi zamorili prírodu, že trestuhodne klčujeme lesy, že neprimeraná spotreba môže viesť okrem krátkodobého zisku aj k dlhodobému kolapsu. Ale väčšina v reťazci zodpovedných vidí len seba a možno generáciu po ňom: „Predsa všetko robím pre svoje deti!“


Až muselo prísť 14-ročné dievča, Greta Thunbergová, aby nám povedalo: „Prosím, neklamte! To dieťa som ja! Nechcem zdevastovanú planétu, chcem tu žiť. Akceptujem, že o planéte viete málo (veď z celého vesmíru poznáme len zlomok), ale pochopte, že aj dostupné dáta stačia na to, aby sme dokázali zmeniť spôsob svojho života.“ Greta nechce konto v banke, chce obývateľnú Zem.
Tak, prosím, urobme niečo pre svoje deti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:25