automaty, hazardReuters
StoryEditor

Keď hazard zažíva ťažké časy

20.06.2019, 00:00
Príjemne nás prekvapil spontánny záujem ľudí dobrovoľne sa zapisovať do registra.

Prevádzkovatelia hazardných hier majú hlavy v smútku. Herniam klesajú tržby. A vôbec pritom nejde o drobné. Príčinou je register vylúčených osôb, ktorý funguje od začiatku roka.


Cieľom registra vylúčených osôb je najmä ochrana najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Nechceme, aby v strojoch niektorí ľudia utopili aj to málo peňazí, ktoré majú k dispozícii. Ak porovnáme prvé štvrťroky tohto a predošlého roka, len v samotných kamenných herniach ľudia minuli zhruba o 30 miliónov eur menej.


Zrejme nie je na Slovensku sektor, ktorý by nezaplakal, keď príde o vyše 104-tisíc potenciálnych „zákazníkov“. Toľko ľudí bolo v registri evidovaných ku koncu mája. Každý, kto sa nachádza na tomto zozname, nemôže hrať vybrané druhy hazardných hier. A prevádzkovatelia takúto osobu ani nemôžu vpustiť do herne. V súčasnosti sa do registra podľa zákona dostávajú ľudia, ktorí poberajú pomoc v hmotnej núdzi, sociálne štipendiá, sú patologickí hráči alebo sami požiadali o vylúčenie. Od roku 2021 sa ich rady rozšíria napríklad aj o neplatičov výživného na deti.


Príjemne nás prekvapil spontánny záujem ľudí dobrovoľne sa zapisovať do registra. Ak pritom niekto spraví takýto krok, najmenej pol roka si nezahrá a musí tam zotrvať. Napriek tomu už bolo do registra na vlastnú žiadosť zapísaných viac než dvetisíc ľudí.


Register vylúčených osôb je jedno z viacerých regulačných opatrení, ktoré sme legislatívne zaviedli v uplynulých rokoch a ktoré sú zamerané na elimináciu negatívnych dôsledkov hazardu. V minulom roku sa výrazne znížila dostupnosť hazardu po tom, ako boli automaty vykázané z krčiem a ich minimálny počet v jednej prevádzke sa zvýšil z päť na 12 kusov. Počet prevádzok tým poklesol takmer o dve tretiny. Od začiatku budúceho roka možno očakávať ich ďalší pokles vďaka prísnejšej legislatíve.


Efektívnejší dozor nad hazardnými hrami zabezpečí Úrad pre reguláciu hazardu, na ktorý postupne prechádzajú kompetencie v tejto oblasti, a tiež zamestnanci z ministerstva financií a Finančnej správy. Na novom úrade tak pracuje menej ľudí, ako sa sektoru hazardných hier venovalo doteraz. Navyše náklady na jeho fungovanie už po novom nesú na pleciach samotní prevádzkovatelia hazardných hier. Tí sú povinní s týmto cieľom platiť osobitný príspevok na financovanie úradu.


Zavedenie registra sa tak momentálne javí ako veľmi efektívna regulácia, ktorou sme trafili do čierneho. A je dôkazom, že hazard sa dá krotiť aj bez toho, aby bolo nutné ho úplne zakazovať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 08:37