TASR/Branislav Račko
StoryEditor

Predčasné voľby? Zabudnime na ne!

24.06.2019, 00:00
Každý deň s mladým a usmiatym premiérom Pellegrinim navyše je pre Fica ďalším dňom vnútorného utrpenia.

Vraj vždy, keď sa v koalícii vyskytne problém, objaví sa vydieranie predčasnými voľbami. Údajne ich najčastejšie spomína Andrej Danko, ale vraj mu nie je nič dlžný ani Robert Fico. Obaja na to majú dobré dôvody. Každý deň s mladým a usmiatym premiérom Pellegrinim navyše je pre Fica ďalším dňom zvyšujúceho sa rizika straty vplyvu v strane, ale aj vnútorného utrpenia. Byť „len“ obyčajným poslancom žobrajúcim o ochranku, neprijateľným pre väčšinu krajiny, určite nie je Ficovou predstavou o vrchole politickej kariéry.


Percentá SNS tiež neustále klesajú a fakt, že eurovoľby dopadli úplným fiaskom, im na dobrej nálade s príchodom „takmer prezidenta“ Harabina rozhodne nepridávajú. Nehovoriac o smutnej skutočnosti, že kedysi univerzálny koaličný partner je dnes pre viaceré strany rovnako neprijateľný ako Smer. Možno aj viac. Pre Most-Híd už ani predčasné voľby toho asi veľa nezachránia. Obzvlášť po nástupe Andreja Kisku a možnej definitívnej „kanibalizácii“ zvyškov slovenského voličstva tejto strany.


Naopak, čím neskôr voľby prídu, tým väčšiu šancu zdržať sa vo vrcholovej politike všetci traja majú. Hoc len o pár mesiacov. A to je silný protiargument aj pre Smer a SNS. Viacerým ich poslancom je totiž jasné, že s aktuálnymi percentami je šanca na návrat do Národnej rady minimálna. Vie to o svojej predsedníckej stoličke aj samotný Andrej Danko. Nehovoriac o potrebe dotiahnuť „dôležité veci“ na ministerstvách, spriaznených osobách na rôznych verejných miestach či dokonca obavách o holú slobodu.


Navyše, čas sa kráti. A ak majú predčasné voľby byť, museli by ich vyhlásiť doslova v najbližších dňoch. Zmysel totiž majú len do konca októbra. V novembri je totiž pre koalíciu veľkým rizikom 30. výročie znovunadobudnutia slobody a demokracie a s ním spojené plné námestia. Čo pre nich nie je práve ideálny čas na kampaň. No a v decembri či prvej polovici januára je určite ten najhorší čas na voľby vôbec. A keďže riadny termín volieb v prestupnom roku vychádza na 29. február, potom už túto tému nemá zmysel riešiť vôbec.


O to viac, že železné pravidlo z rokov 2006 aj 2012 o oslabení tých, ktorí predčasné voľby vyvolajú, je ďalším Damoklovým mečom nad vládnou trojkou. Inak povedané, nikto nechce čierneho Petra, že to povalil a zmysluplný dôvod zatiaľ k dispozícii nie je. Jedine že by to s úvahou „úniku“ premiéra do Bruselu nebolo úplnou kačicou. To by potom pád vlády mohol dostať úplne iný spád.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 08:13