Robert FicoTASR
StoryEditor

Seniorom splácame spoločenský dlh

25.06.2019, 00:00
Nemôžeme týchto ľudí nechať napospas trhovým mechanizmom.

Nikdy som netajil názor, že naši seniori sú generáciou, ktorá najviac doplatila na zásadné transformačné zmeny ekonomiky. Po celé roky svojho produktívneho veku pre štát vytvárali hodnoty a je našou morálnou povinnosťou sa o nich postarať. Ako sa tak okolo seba pozerám a sledujem atmosféru v spoločnosti, tak v nej začína dominovať akoby kult mladosti. Navodzuje sa dojem, že všetko, čo je staršie, je zbytočné a netreba sa tým zaoberať. Odmietam sa prispôsobiť tomuto diktátu doby a som presvedčený, že základným stavebným kameňom našej sociálnej politiky musí byť práve starostlivosť o našich seniorov. Nemôžeme týchto ľudí nechať napospas trhovým mechanizmom bez toho, aby sme pre nich vytvárali dôstojné podmienky na život.


Ako sa pozerám na agendu opozície, veľmi tam nevidím, že by svoj program venovala práve týmto ľuďom. Riešia všetko možné, chcú obrátiť ekonomický život krajiny naruby cez rôzne odvodové kolieska, ale seniori, ktorých je čoraz viac, sa nachádzajú mimo ich pozornosti. Preto som veľmi rád, že sme našli na pôde parlamentu politickú podporu v koalícii pre náš návrh zdvojnásobnenia vianočného príspevku, ktorý by mal byť vyplatený už v decembri tohto roka. Časti penzistov s najnižším dôchodkom tak stúpne veľmi výrazne. Považujem to za podstatný krok k naplneniu nášho cieľa, ktorým je zavedenie trinásteho dôchodku. Je nezanedbateľný fakt, že v prípade ľudí, ktorých dôchodok nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima, sa suma vianočného príspevku zdvojnásobí. Maximálna suma bude 200 eur a nárok na ňu majú naďalej aj tí dôchodcovia, ktorých suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.


Najvyššiu sumu dostane 128-tisíc seniorov. A to už je už pomerne veľká skupina. Oceňujem, že ministerstvo práce pristúpilo aj k rozšíreniu okruhu poberateľov vianočného príspevku. Celkovo sa počet zvyšuje o 75-tisíc dôchodcov. Podotýkam, že zvýšenie príspevku by sa v tomto roku malo dotknúť približne 1,3 milióna ľudí.


To však nie je všetko, čo sa týka zvyšovania kvality života najstaršej generácie. Parlament schválil aj návrh, ktorý vzišiel z výborov a ktorým sa od 1. septembra tohto roka zvyšuje o stotisíc eur ročne suma na podporu rekondičných aktivít. Týmto opatrením reagujeme na rastúci záujem dôchodcov o dotáciu na tieto aktivity. Za veľmi podstatné považujem nielen zvyšovanie samotných dôchodkov, ale aj podporu starostlivosti o našich seniorov. Príspevky pre opatrovateľov výrazne narastú už od 1. júla. Plníme v predstihu svoj sľub dorovnať peňažný príspevok na opatrovanie na úroveň čistej minimálnej mzdy. Opatrovanie blízkych doma je náročné poslanie, prakticky vo dne v noci, a preto si títo ľudia zaslúžia maximálnu podporu zo strany štátu a spoločnosti.


Ekonomike sa darí a pomáhame najslabším bez rozhadzovania verejných financií. Sme zodpovední, sme sociálni a vážime si všetkých, ktorí vytvorili hodnoty pre spoločnosť. To je náš rešpekt k životu tých, ktorí budovali štát aj pre nasledujúce generácie v tejto krajine.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:14