Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Proletári všetkých krajín, spojte sa!

08.07.2019, 00:00
Na vládnutie potrebujete skúsenosti, program, preverených ľudí a silné zázemie. Nehovoriac o poctivom financovaní, aby sa nestalo, že namiesto infraštruktúrnej (doprava, energetika, zbrojenie) oligarchie nastúpi digitálna oligarchia.

Presne takýto nadpis bol za socializmu na Starom moste v Bratislave niekedy koncom 70. rokov. Aj keď som nevedel, kto sú tí proletári, vedel som, že spájať sa musí byť niečo dobré. Že v jednote je sila, čo bolo ďalšie heslo tej doby.

Spájať sa a spolupracovať, to sú heslá aj našej doby. Kto sa stoj čo stoj nespája a nespolupracuje, patrí k starej opozícii. Tej rozhádanej, čo všetko len kritizuje a nič iné neponúka. Pravda je však, ako to tak často býva, presne opačná.

Ak tu niekto niečo ponúka, je to práve tá stará dobrá opozícia. Menovite KDH ponúka staromódne, niekoľkotisícročné hodnoty, OĽaNO ponúka do špiku kosti dôsledný, až donkichotský boj proti korupcii a SaS ponúka riešenia. Konkrétne stovky konkrétnych, prepracovaných riešení a všetky zvyšujúce slobodu jednotlivca.

Oproti tomu ponúka takzvaná nová opozícia spájanie a spoluprácu. Najviac volajú po spolupráci a spájaní tí, ktorí rozbíjajú opozíciu tým, že zakladajú nové strany ako na bežiacom páse. Ľudia, ktorí sú roky rokúce v politike sú zrazu tí noví politici. Síce sú bez programu, ale to neprekáža, dôležité je volať po spájaní.

Nuž, ako služobne najstarší opozičný politik odmietam na túto vlnu naskočiť. Za vyše 10 rokov v politike som zažil kadejaké ošiale vrátane toho okolo SaS. Desí ma, keď si predstavím, že v roku 2010 by SaS ako komplet neskúsená strana mala zostavovať vládu. A nabehnú mi zimomriavky na chrbte, keď si predstavím, že vládu v roku 2016 by mal zostavovať predseda strany Sieť Radoslav Procházka spolu so svojím podpredsedom Miroslavom Beblavým.

Nie, milí priatelia, takto to nefunguje a fungovať nemôže. Na vládnutie potrebujete skúsenosti, program, preverených ľudí a silné zázemie. Nehovoriac o poctivom financovaní, aby sa nestalo, že namiesto infraštruktúrnej (doprava, energetika, zbrojenie) oligarchie nastúpi digitálna oligarchia.

Preto opakovane hovorím, že SaS pôjde do volieb samostatne, s jasnou hodnotovou ponukou a poctivým počas tisícok hodín vypracovaným programom. Voliči si budú môcť vybrať, či chcú naozaj nahradiť Smer alebo experimentovať. Lebo o nás je známe, že držíme slovo, a to je síce tiež staromódne, no v tom sa doslova vyžívam.

Deň po voľbách nastane čas kompromisov. Pekne si všetci spolu sadneme, pozrieme, kto má koľko mandátov, aké sú možné koalície, a začne sa rokovať o spoločnom programe. Tu bude dôležité, aby každý partner dokázal v rozumnej miere ustúpiť a zároveň nestratil tvár pred svojimi voličmi.

Napíše sa spoločný program, menovite programové vyhlásenie vlády, podpíše sa koaličná zmluva a krátku fázu kompromisov nahradí štvorročné obdobie bezpodmienečného dodržiavania dohôd.

Lebo clara pacta, boni amici – zmluvy robia priateľov, čo je tiež tisícmi rokov osvedčené pravidlo.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 17:58