Reuters
StoryEditor

EÚ a Slovensko stoja pred novými výzvami

09.07.2019, 00:00
Jednou z kľúčových tém sa môže stať hlbšia integrácia EÚ.

Voľby do najvyšších miest európskej exekutívy a parlamentu ukázali, že napriek zložitým rokovaniam sa nakoniec vieme v EÚ vždy dohodnúť. Európska únia naďalej zostáva pre Slovensko jeho životným a hodnotovým priestorom, a preto nám musí záležať na tom, aby úspešne pokračovala ďalej. Počúvam a čítam rôzne hodnotenia politikov, ktorí v najbližšom období budú určovať filozofiu a smer ďalšieho vývoja EÚ. Hľadajú sa víťazi a porazení, hodnotia sa jednotlivé volebné postupy a stratégie. Zaznievajú názory, že V4 sa ocitla v rukách politických záujmov nášho južného suseda a rezignovaním na voľbu takzvaných spitzenkandidátov sme oslabili princípy demokracie. Rovnako zaznievajú tvrdenia o víťazstve národných štátov nad federalistami alebo že „stará Európa“ vybabrala s „novou“ a nič sa vlastne nezmenilo.


Odmietam sa zapájať do takýchto nič neriešiacich diskusií. Voľby do najvyšších orgánov nie sú športový zápas, kde je jasný víťaz a porazený. Pre mňa ako predsedu vlády, ktorý v podstatnej miere zodpovedá za zahraničnopolitickú orientáciu krajiny, je podstatné, aký vývoj v EÚ nastane po týchto európskych voľbách, ktoré témy sa stanú nosnými a ako sme my na ne odborne-politicky pripravení.


Personálne zloženie najvyššieho vedenia EÚ napovedá, že jednou z kľúčových tém sa môže stať hlbšia integrácia EÚ. Stane sa dvojrýchlostná Európa realitou alebo nie? Aké kompetencie sme pripravení odovzdať? Aká je naša národná predstava takejto integrácie? Pokiaľ chce Slovensko v nej zájsť? Takáto diskusia sa na Slovensku zatiaľ poriadne nezačala a skôr je predmetom politického zápasu než poctivej odbornej diskusie. Európa nemôže prešľapovať na mieste, musí prijať vážne rozhodnutia, aby vedela konkurovať Číne, Rusku alebo USA.


Prednedávnom sme traja najvyšší ústavní činitelia podpísali Memorandum o zahraničnopolitickej orientácii Slovenska. Vnímam to ako dôležitý krok k obnoveniu zahraničnopolitického konsenzu na politickej scéne a zároveň vytvorenie priestoru na konštruktívny dialóg o životných záujmoch Slovenskej republiky. Práve zahraničnopolitický konsenzus bol motorom našej integrácie, ktorá vyústila vstupom Slovenska do NATO, EÚ, Schengenu a prijatím eura, čo nám v nastávajúcom období vytvára výborné predpoklady na aktívne začlenenie do diskusie o budúcej podobe Európy. Čakajú nás aj náročné rokovania o novom európskom rozpočtovom rámci na roky 2017 – 2021, počas ktorých bude dôležité presadiť naše národné priority pre čerpanie európskych fondov tak, aby sme zvýšili konkurencieschopnosť a udržateľnosť slovenskej ekonomiky. Preto mi veľmi záleží na tom, aby sme nezaspali, či dokonca sa nerozhádali na témach, ktoré bude riešiť Európa, a nepoznali odpovede na otázky, ktoré sa budú týkať nášho životného záujmu. Svet okolo nás sa dynamicky mení, ekonomické, bezpečnostné prostredie nastoľuje nové výzvy, a preto sa im poďme venovať. Nechajme podružné hodnotenia, kto pri voľbe vyhral či prehral, kto s kým vybabral, ale poďme sa pripraviť na témy, ktoré Európa v najbližšom čase pred nás postaví. A úspešný príbeh krajiny môžeme písať iba vtedy, ak budeme na ne pripravení.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 02:02