Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Hrozí skaza sveta...(?)

10.07.2019, 00:00
Čoraz menej je frekventované slovo úspech, ktoré sa stáva skôr deklaráciou ako výnimočnosťou.

Ak človek vykoristí prírodu, vykoristí iných ľudí a nedbá na dôsledky, zákonite za svoje počínanie zožne odvetu. Príroda sa bráni zlému zaobchádzaniu a dáva človeku vedieť, že koristníctvo v takých veľkých rozmeroch nebude tolerovať. Predvojom väčších katastrof sú zemetrasenia. Padajú domy, ničia sa cesty, umierajú ľudia. Človekom vybudované systémy padajú jeden za druhým. Vlastníci firiem to tiež nemajú ľahké, nové okolnosti života sú vážne a žiadajú si čo najskoršie riešenia. Tak isto reprezentanti štátu stoja pred novými problémami. V náročných rokovaniach, kde ide doslova „o kožu“ každého štátnika, človeka, ktorý hľadá rovnováhu a v takom duchu presadzuje záujmy svojho národa, sa nie vždy stretne s porozumením.


Mnohí ľudia v ťažkých krízach prišli o svoj domov a skĺzli na okraj spoločnosti. Poniektorí po veľkých mrazoch majú problém urobiť čo len pár krokov. Obetaví ľudia im pomáhajú vymaniť sa z nemalej biedy. Náhodne stretávame príkladné osobnosti vedy a priemyslu, odhodlaných ľudí, ktorí aj v týchto časoch nečakaných premien sa nevzdávajú a dosahujú solídne pracovné výsledky pri plnej spoločenskej zodpovednosti. Zároveň vnímame, že hlavným kritériom podnikania sú dlhodobé prosperovanie a efektivita. V tejto pohnutej dobe sa mení paradigma hodnôt. Podniky poväčšine už nehľadia na maximalizáciu ziskov, ale v prvom rade vytvárajú primerané životné podmienky pre svojich zamestnancov pri zodpovedajúcom pracovnom výkone. Od vrcholových manažérov sa očakáva oddanosť svojmu poslaniu. Ako však preklenúť myšlienkovú priepasť medzi tými, ktorí majú aj v núdzi všetkého dostatok a pokojne si užívajú život bez najmenšej pohnútky pomôcť iným?


Väčšina vrcholových manažérov vynakladá nesmierne veľa námahy, aby uniesli aj ťažké sklamania a pochopili ich ako dôsledok nerovnováhy, rizík a strát, katastrof. Preto čoraz menej je frekventované slovo úspech, ktoré sa stáva skôr deklaráciou ako výnimočnosťou. Dôležité je dnes, ako kto prispieva k rozvoju na svojom pracovisku, aký je jeho spoločenský prínos. Ako sa vie vložiť do riešenia kalamít a zároveň napredovať v človeku potrebných a užitočných činnostiach. Ako vie ľuďom pomáhať uniesť aj osobné sklamania, nezdary či dokonca nešťastia. Zásluhovosť v dnešnej dobe sa odráža aj v pomoci mladej generácii pri odovzdávaní vedomostí a skúseností zo života vrátane vlastných skúseností z podnikateľskej praxe.


Nič nie je, ako bolo, ale majme nádej a vieru, že môže byť lepšie ako je, ak sa o to pričiníme spolu s nastupujúcou mladou generáciou, všetci, ktorí chceme, aby sme zachránili, čo sa ešte zachrániť dá, aby sa svet zmenil k lepšiemu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:48