baníci donbasReuters
StoryEditor

Banícky región dostal víziu

12.07.2019, 00:00
Unáhleným rozhodnutím by sa ohrozilo niekoľko tisíc pracovných miest.

Na minulotýždňovom rokovaní vlády sme schválili Akčný plán transformácie baníckeho regiónu horná Nitra. Tento dokument je extrémne špecifický, pretože sa nestáva často, že sú s ním spokojní banícki odborári, ľudia v regióne a aj tretí sektor vrátane zvyčajných kritikov, ako sú ochranárske organizácie.
Na príprave sme si dali záležať. Absolvovali sme desiatky stretnutí, rokovaní, verejných konzultácií. Snažili sme sa ho pripraviť najtransparentnejšie, ako sa len dá – dali sme možnosť ľuďom v regióne povedať ich predstavu o tom, ako sa majú zmeniť banícke mestá.


Potešilo ma, keď som si v jednom výrazne opozičnom denníku prečítal titulok: „Schválili najekologickejší počin v histórii krajiny.“ Komentátor tým myslel zastavenie dotovania ťažby hnedého uhlia v regióne, ktoré určite prospeje nielen životnému prostrediu, ale aj našim peňaženkám. Politici z pravicovej časti politického spektra mali len jedinú pripomienku – že sa to malo stať skôr.


Predčasným rozhodnutím by sa však nevyriešil problém tých najdôležitejších – baníkov, ich rodín či ľudí, ktorých živobytie je späté s baníctvom v regióne ako spojené nádoby. Unáhleným rozhodnutím by sa ohrozilo niekoľko tisíc pracovných miest. Ľudí, ktorí celý život robili v baniach, by sme poslali na ulicu. To by možno bol schopný urobiť Sulík a jemu podobní, ale nie sociálni demokrati.


Stovky hodín strávené diskusiami o budúcnosti regiónu neboli zbytočné. Vďaka iniciatíve nášho eurokomisára Maroša Šefčoviča nám pomáha aj finančne Európska komisia, ktorá hornonitriansky región ako jeden zo štyroch európskych regiónov zaradila do novej Platformy pre uhoľné regióny. Uhoľná platforma je súčasťou projektu Čistá energia pre všetkých, ktorý má zlepšiť životné prostredie a život v našich regiónoch v budúcnosti.


Vďaka platforme budeme môcť na transformáciu regiónu použiť európske peniaze, vybudovať nové cesty, preškoliť bývalých baníkov, podporiť podnikanie v regióne, ale aj zvýšiť kvalitu života a sociálnu infraštruktúru všetkých, ktorí v okolí Prievidze, Handlovej, Novák či Partizánskeho žijú.


Hoci sme iba na začiatku behu na veľmi dlhú trať, región hornej Nitry má pred sebou víziu. Víziu zeleného regiónu s primeranou dopravnou dostupnosťou, ktorá mu chýba, s prosperujúcimi firmami, ktoré sa tešia na nových zamestnancov, a s rozvojom cestovného ruchu.


Tu sa však naša práca nekončí. Spolu so všetkými zainteresovanými sa musíme pustiť do práce a začať prvé projekty realizovať. Tak, aby keď o necelých päť rokov ťažba hnedého uhlia ustane, sme mohli povedať, že sme urobili všetko pre to, aby každý zo zamestnancov baní dostal šancu pracovať, a tí, ktorí si v baniach odrobili desiatky rokov mimoriadne tvrdej práce, mohli mať dôstojnú jeseň života. A keď sa toto podarí, až vtedy si budeme môcť povedať, že najekologickejší počin v histórii Slovenska bol vydareným príbehom so sociálnym aspektom. Držme si palce!

01 - Modified: 2024-04-25 18:34:42 - Feat.: - Title: Post predsedu parlamentu patrí Hlasu. Ak SNS nedá hlasy, bude ho zastupovať Žiga, tvrdí Raši 02 - Modified: 2024-04-25 12:30:14 - Feat.: - Title: Ukazovatele sú pre Slovensko mimoriadne negatívne, priznáva Fico. Avizuje mobilizáciu všetkých zdrojov 03 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 04 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 00:24