Dôvera
StoryEditor

Zdravie ako ilúzia

16.07.2019, 00:00
Až milión obyvateľov Slovenska netuší, že má vysoký tlak.

Podporuje vás zamestnávateľ v športových aktivitách? Pravdepodobne áno – je to zmysluplné, moderné, ľudia to chcú. Výsledkom sú často zaplnené mestské behy či vydýchané fitnescentrá. Nie vždy to však stačí, aby bol človek zdravý. Najmä ak títo „športovci“ súčasne fajčia, stresujú sa v práci i doma a na večerných stretnutiach aj čo to popijú. Aj my v Dôvere.

V lete súťažíme v behu či v chôdzi, jazdíme na bicykloch do práce a v zime „dezinfikujeme“ a dopĺňame tukové zásoby na husacine. Je veľké riziko, že takýmto životným štýlom sa nejeden z nás zaradil medzi milión Slovákov, ktorí ani netušia, že majú hypertenziu. To nemám zo svojej hlavy. To sú odhady odborných lekárskych spoločností, ktoré naozaj upozorňujú, že až milión obyvateľov Slovenska netuší, že má vysoký tlak. Varovne dvíhajú prst pred tichým nebezpečenstvom tohto ochorenia.

Druhý milión Slovákov o svojom vysokom tlaku vie. Lekári by ich mali všetkých dôkladne sledovať. Ale sledujú? Naše zistenia ukazujú, že odporúčané vyšetrenia absolvuje iba 20 až 40 percent rozpoznaných hypertonikov. Všetky vyšetrenia absolvuje dokonca len menej ako desatina z nich. Pritom v správach OECD vychádza Slovenská republika pravidelne negatívne najmä pre vysokú mieru chorobnosti na chronické neprenosné ochorenia v produktívnom veku. To sú presne tie, ktoré si privodíme sami napríklad v dôsledku nadmernej konzumácie všetkého, o čom vieme, že by sme nemali. Zbytočne sa oberáme o roky, ktoré by sme namiesto obliehania ambulancií mali prežiť s pocitom zdravia a vytváraním hodnôt pre spoločnosť. Rovnako ako pri diabete, aj vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré má v rukách do značnej miery sám pacient.


Ako to však má robiť, keď ani nevie, že je chorý, lebo ho nič nebolí? On sám pravidelnými preventívnymi prehliadkami a zdravým životným štýlom. Jeho zamestnávateľ podporou účasti na prevencii, lekári dodržiavaním správnych vyšetrovacích a liečebných postupov. Priestor je však aj pre zdravotné poisťovne.

V zahraničí ho využívajú na komplexný manažment prevencie a liečby pacienta. Na Slovensku sme stále legislatívne nezmyselne limitovaní. Snažíme sa prinášať nové veci aj v takýchto podmienkach a vyťažiť maximum z nášho know-how, ktoré sme nadobudli pri programe pre diabetikov. Rovnako chceme pomáhať aj ľuďom s vysokým tlakom – aj v rámci existujúcich legislatívnych obmedzení. Tu nejde o peniaze, vďaka tomuto programu neušetríme nič. Tu ide o pacientov. Majú šancu žiť bežný život zdravého človeka, dostanú správnu zdravotnú starostlivosť, radu, pomocnú ruku. Ak sami prehodnotia nesprávnu životosprávu, nie je fér, aby im systém túto šancu nedal.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:58