TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Krízové roky ešte neskončili

16.07.2019, 00:00

Parlamentné voľby 2020 sa nezadržateľne blížia. Teraz už sú skoro všetky parlamentné strany ohrozené novými subjektami. Mám obavu, že nás možno aj preto s vysokou pravdepodobnosťou čaká ostrá volebná kampaň s istou hladinou nenávisti, v ktorej však nie vždy budú rozhodovať idey, vízie, hodnoty, ani program jednotlivých strán, ale v mnohých len peniaze, mediálny vplyv a manipulácie s ľuďmi. Veľmi rád by som sa mýlil.

Všeobecné obdobie vládnutia v rozsahu štyroch rokov vykladali odborníci a opisovali tak, že za tieto roky dobrá a múdra vláda môže veľa dobrého urobiť a voliči ju budú chcieť aj naďalej. Slabá a zlá vláda veľa za štyri roky nepokazí a ľudia ju môžu vo voľbách vymeniť.

Zastávam názor, že ak niekto chce zmeniť smerovanie predošlých vládnych garnitúr, potrebuje na to aspoň dve volebné obdobia. Samozrejme, že niektoré zásadné zvraty sa nedajú napraviť ani po dvoch volebných obdobiach.

Na Slovensku máme až bytostnú skúsenosť s liberalizáciou zdravotníctva. Toto už u nás nenapraví asi nikto. Aj tak si myslím si, že naša krajina môže smerovať k prosperite, no aby bol tento trend zachovaný je potrebné diverzifikovať ekonomiku, zlepšiť vzdelávanie, vyvarovať sa extrému a nezaspať na vavrínoch a samozrejme to najdôležitejšie a súčasne najťažšie, pretože to nasávame s materinským mliekom už od normalizácie zbaviť sa korupcie a zloby.

Je veľmi dôležité aby všetky vlády boli personalizované múdrymi ľuďmi s nízkou hladinou chamtivosti, primeranými morálnymi kvalitami a pronárodné. Možno, že niektorí občania vnímajú takýchto ľudí ako rozprávkové bytosti , ale nádej je silná emócia.

Ak by som mal hovoriť o múdrych ľuďoch vo vláde, tak podľa mojich kritérií by tam mali byť takí, ktorí nahlas ocenia všetko dobré, čo bolo predchádzajúcimi vládami urobené a svoj kritický pohľad zamerajú iba na nedostatky, pričom samozrejme predložia aj nejaké návrhy na ich odstránenie.

Múdrosť človeka sa prejavuje aj v uznaní názorov svojich protivníkov najmä ak boli správne. Čo sa týka morálnej inteligencie, to je individuálna záležitosť vyspelých ľudí. Všetky ostatné alternatívy, ktorých koncept nemá na prvom mieste morálne IQ a know how techniky ako ho prakticky dosiahnuť, skôr ci neskôr skončia v slepej uličke. Keď už budeme vibrovať na frekvencii morálky potom začne riadny rozvoj spoločnosti. Zatiaľ je to len kto z koho a to pre národ nestačí.

Preto je každá výrazná osobnosť, ktorá posilní vládu, ale aj opozíciu, prínosom. No na druhej strane, si kladiem otázku , že kto na Slovensku už má rád osobnosti. Pozrime si na čísla sledovanosti relácií v TV, čítanie rôznych periodík a komentáre k múdrym a vedeckým témam. V našej krajine byť osobnosťou je niekedy prekliatie.

Myslím si, že by mala nastať verejná kontrola, ale to by sa najprv museli zásadne zmeniť niektoré médiá, následne jasné tresty za škody a napokon nejaký systém prípravy a vzdelávania špičkových úradníkov, ale aj vyšších riadiacich pracovníkov. To vyžadoval už Platón .

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:20