HN/Peter Mayer
StoryEditor

Kto ubližuje našej zahraničnej politike

22.07.2019, 00:00
Strašiť ohrozením exportu a poškodzovaním slovenských podnikateľov je krajne nevhodné.

Ešte ani neuschli podpisy na staronovej deklarácii k zahranično-politickej orientácii Slovenska a už tu máme konflikt medzi najvyššími ústavnými činiteľmi. Predseda parlamentu sa totiž vyjadril, že niektoré „hrdinské postoje“ hlavy štátu Slovensko poškodzujú. Akiste mal na mysli odkaz pani prezidentky, že prezidentov pozýva ona a že kvôli mäsu a mlieku nezaprieme naše hodnotové zakotvenie.

Prvý odkaz sa nepochybne týkal známeho diplomatického škandálu s pozvánkou pre bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy 75. výročia SNP. A to nielen pre jeho zlú povesť vo svete, ale najmä preto, že na takéto pozvanie jednoducho nemá protokolárne oprávnenie. Ak sa teda v tejto veci niekto pýta, kto poškodil Slovensko viac, najlepšiu odpoveď dáva paradoxne samotný Lukašenko. Ten odkázal, že na návštevy, ktoré nie sú vopred prekonzultované s hlavou štátu a adekvátne pripravené, nechodí. Celé by to nakoniec mohlo pôsobiť úsmevne, ak by pritom predseda parlamentu neodignoroval ako hostiteľ v ten istý deň bežiace parlamentné zhromaždenie spojencov z NATO a zároveň nehrozila nepríjemná medzištátna dohra. Bieloruská strana totiž očakáva oficiálne vysvetlenie situácie, pričom pripomína, že sa celá vec môže negatívne prejaviť aj v ďalších vzájomných vzťahoch. To je presne to, čomu na Slovensku hovoríme medvedia služba. Prípadne, že mlčať je zlato.


No a práve to je odkaz, ktorý poslal Andrej Danko Zuzane Čaputovej za jej údajné poškodzovanie Slovenska smerom k Číne. Pri stretnutí s ministrom zahraničných vecí Wang Yiaom sa totiž dotkla aj citlivej témy ľudských, náboženských a politických práv. Andrej Danko pritom akosi pozabudol, že je to téma, ktorá je dlhodobo súčasťou diskusie medzi Čínou a EÚ, ktorej sme členským štátom. Tiež jeho ctenej pozornosti ušlo, že kontextom pre jej otvorenie boli pre nás mimoriadne dôležité výročia Nežnej revolúcie a pádu Berlínskeho múru. Strašiť v tejto súvislosti ohrozením exportu a poškodzovaním slovenských podnikateľov je krajne nevhodné. Žiadna spolupráca totiž nikdy nemôže ísť na úkor našich základných hodnôt. Tých, na ktorých sme sa práve pred 30 rokmi zhodli a ku ktorým sme sa pred 15 rokmi vstupom do EÚ a NATO zaviazali. Otvorená diskusia s našimi partnermi je tá najsprávnejšia cesta. A ak v rámci nej Slovensko nielen poukáže na problém, ale zároveň ponúkne aj pomoc pri jeho riešení, bude naše dobré meno v zahraničí určite dôstojnejšie ako v prípade bezbrehého poklonkovania. Verím, že už o pár mesiacov sa tak začne správať aj nový predseda parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-03 15:34:39 - Feat.: - Title: Klus: Voliči Harabina sa hanbia priznať k voľbe Pellegriniho. Väčšina maďarských voličov chce voliť Korčoka 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-14 22:10:12 - Feat.: - Title: Výsledky budú tesné. Pellegrini stráca svoju výhodu, Korčok ho môže dobehnúť, povedal Klus 05 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 23:31