financie, biznis, trhyDreamstime
StoryEditor

Výnosy zadarmo už v tomto roku nebudú

24.01.2022, 23:00
Akcie a reality sú považované za lepšie nástroje do inflačného prostredia.

Tak sme sa po dvoch rokoch opäť dočkali, povedali si minulý týždeň investiční pesimisti. Akciové trhy totiž nemajú za sebou najlepší začiatok nového roka. Najviac to platí pre technologické akcie, ktoré sa v minulom týždni dostali do zóny korekcie. Treba to brať, ako to je. Tento sektor vyťažil z covidovej situácie maximum, a preto je viac ako zdravé, aby sa po extrémne úspešnom a stabilnom roku ich silný trend na nejaký čas zabrzdil. Je fakt, že investovanie prostredníctvom všemožných online portálov sa stalo jednoduché a prístupné. V minulom roku však trhy začali u ľudí vzbudzovať až nebezpečné presvedčenie, že investovanie je veľmi ľahké. Všetko, čo som kúpil, zarobilo, získavam výnos bez rizika. Inak povedané, dostávam niečo za nič.

Dôvodov na rast volatility sa v tomto období nazbieralo viac. Sentiment podlomilo niekoľko zhoršených firemných výsledkov, ale najmä vysoké inflačné čísla. Tie rozbehli veľkú vlnu špekulácií o tom, aký vplyv môže a bude mať táto situácia na nastavenie menovej politiky vo svete a v konečnom dôsledku, čo to môže znamenať pre budúce úrokové sadzby a ceny aktív.

Téma inflácie má všetky predpoklady na to, aby dominovala roku 2022. Rekordne vysoké čísla, ktoré zatiaľ nenaznačujú úplne krátkodobý charakter, získali oprávnenú pozornosť všetkých na trhu. Aj v centrálnych bankách. V najbližšom čase budeme v médiách počúvať názorové spory o inflácii v celej jej šírke, od jej dočasnosti až po hyperinfláciu. Spory budú o tom, kto mal v jej odhadoch minulý rok pravdu a prečo ju Fed nemal.

Ak nám minulosť vie ponúknuť nejaký návod, je ním skúsenosť, že rast úrokov spojený s inflačnými očakávaniami bol pozitívnym faktorom pre akcie a realitné aktíva. To vďaka schopnosti firiem preniesť cenovú infláciu do tržieb a nájomných kontraktov na realitnom trhu. Akcie a reality sú považované za lepšie nástroje do inflačného prostredia. Každé má svoju cenu za to, že ponúkajú vyšší výnos. Je v podobe rizika, ktoré treba zvládnuť a vydržať. Akcie majú svoju volatilitu, ktorá zrejme bude počas roka na vyšších úrovniach, pri realitách je to ich nízka likvidita.

Všetci, čo nie sme ešte na dôchodku, potrebujeme pravidelne odkladať časť príjmu a vytvárať dôchodkové úspory dlhodobo odolné voči inflácii. Je nepochybne lepšie kupovať tieto reálne aktíva za nižšie ceny ako trhové maximum. Bez ohľadu na to, či je korekcia cien na konci alebo nie. Tak sme sa po dvoch rokoch opäť dočkali, povedali si minulý týždeň nielen pesimisti, ale aj tí, čo držia na účte extra hotovosť. Už pomerne dlho čakali na príležitosť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 07:29