Robert FicoTASR
StoryEditor

Robert Fico: Zmena v zdravotníctve a „noví politici“

23.07.2019, 00:00
Stratifikácia vytvorí priestor pre starostlivosť o dlhodobo chorých.

Už ma doslova nudí neustále v slovenských médiách čítať, čo všetko prinesú pre Slovensko „noví politici“. Ak by som sa spoliehal iba na mediálnu realitu, tak podľahnem pocitu, že na voličov čaká doslova raj pod Tatrami. Cez silné slová a delenie si v predstihu vrcholných funkcií v štáte vidím iba prázdne reči a gestá. Argumentačnú nepripravenosť v politických diskusiách vydávajú za nový štýl akejsi „nepolitickej politiky“, bohatú politickú minulosť niektorých z nich (Beblavý) pretierajú novou farbou a spoliehajú sa, že Slovensko stratilo historickú pamäť. Fakty a realita však nepustia.


Strana Smer-SD sa netají tým, že prioritou jej politiky je zvyšovanie kvality života ľudí. Uvedomujeme si, že jednou z predvolebných tém bude aj kvalita zdravotníctva. V tomto kontexte sa uplynulý týždeň odohrali dve udalosti, ktoré nastavujú zrkadlo aj takzvaným novým politikom. Tým prvým je rozhodnutie súdu, ktorého verdikt ukončil dlhotrvajúci spor s oligarchami z Penty. Osobne to považujem za naše politické víťazstvo. Pokým budeme pri moci, budeme vždy bojovať za to, aby čo najviac peňazí končilo v zdravotníctve, a nie v súkromných rukách. Ministerstvo zdravotníctva už pripravuje nové riešenia, ktoré by to zabezpečili a zároveň by boli v súlade s Ústavou SR. Sme totiž presvedčení, že peniaze musia zostať v slovenskom zdravotníctve a slúžiť na jeho rozvoj. Išli sme do tohto právneho stretu s Pentou napriek tomu, že nás opozícia presviedčala o zbytočnosti takéhoto kroku.


Nedá mi však neupozorniť na to, že to bol práve pán Beblavý, kto bol straníckym súpútnikom pravicového ministra zdravotníctva Zajaca. A práve Zajac svojimi rozhodnutiami vydal ziskovú časť slovenského zdravotníctva do rúk Penty. Beblavý nikdy voči tomu nevyjadril kritický názor. Dnes tento líder najsilnejšieho opozičného zoskupenia vykrikuje, ako sa postaví proti Pente. Po zverejnení rozsudku však zase mlčí. Rovnako ako nový politik Kiska. Tomu totiž v tíme robí expert z Penty a je teda zrejmé, že si ich nechce rozhádať. Takto teda vyzerá „nová“ politika v zdravotníctve.


Z hľadiska jasnejšej perspektívy slovenského zdravotníctva, tou druhou udalosťou bolo stretnutie s ministerkou Kalavskou. Pod jej politickou gesciou sa pripravuje zásadná zmena zdravotníctva a na jej presadenie potrebuje podporu strany Smer. Stratifikácia je projekt do roku 2030 a má ambíciu priniesť kvalitnejšiu a bezpečnejšiu starostlivosť. Zároveň vytvorí priestor pre starostlivosť o dlhodobo chorých. Za pozitívne považujem, že sa skráti dĺžka hospitalizácie a zvýši sa dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti. Keďže som presvedčený, že zdravie občanov stojí nad politickým egoizmom, očakávam, že vznikne politický konsenzus v parlamente a táto zásadná zmena nebude predmetom politického populizmu. „Noví“ politici, ako aj „stará“ opozícia majú šancu ukázať, že im nejde len o delenie si vládnych postov, ale aj o pozitívnu víziu zdravotníctva do ďalších rokov.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:08