Reuters
StoryEditor

Čína sa trochu unáhlila

26.07.2019, 00:00
Investície majú v Číne stále vysoký podiel na produkte.

Príbeh čínskej ekonomiky je dobre známy: doteraz bol jej rast ťahaný najmä investíciami financovanými dlhmi. Tento model však naráža na svoje limity – návratnosť investícií sa znižuje, objem dlhov rastie. Investičná spoločnosť Pictet si všíma posledné ekonomické dáta z krajiny draka.


Investície do infraštruktúry rástli až do začiatku roku 2018 najvyšším tempom, potom prišiel prudký prepad. Ten sa zastavil až v druhej polovici roka a odvtedy sa rastu hore veľmi nechce. Májové dáta dokonca naznačujú opätovný pokles tempa rastu.


Odráža to najmä vládne snahy o prechod na nový model a pokusy zabrániť vzniku dlhovej bubliny a finančnej nerovnováhy. Čína je v nepríjemnej pozícii. Musí kráčať po veľmi úzkej hranici medzi prudko oslabujúcou ekonomickou aktivitou a finančnou nestabilitou.


Pictet sa domnieva, že riešenie príde vo forme vyšších investícií do infraštruktúry. Tým bránia najmä finančné obmedzenia, ktorým čelia miestne vlády. A podľa Pictet na ne centrálna vláda reaguje tým, že miestne vlády budú vydávať špeciálne infraštruktúrne obligácie, ktoré budú financovať nové projekty v tejto oblasti. Či presnejšie povedané, mali by slúžiť ako základ financovania a podieľať sa na investíciách do infraštruktúrnych projektov by sa potom mal aj súkromný kapitál. Pictet nečaká rastovú revolúciu, očakávaný rast celej ekonomiky na tento rok drží na 6,3 percenta.


Proti sebe stoja dva významné faktory. Investície majú v Číne stále vysoký podiel na produkte – viac ako 40 percent –, zatiaľ čo v USA je to asi 20 percent. Z tohto hľadiska (a z hľadiska spomínaných dlhov) je namieste prechod na novú rovnováhu.


Toto tvrdenie je však na prvý pohľad v rozpore s tým, koľko celkového reálneho kapitálu v krajine je. Kapitálová zásoba na osobu a HDP na zamestnanca je v Číne stále hlboko pod úrovňami vyspelých krajín. Čína má stále oveľa menej strojov a budov na osobu než napríklad Kórea, o USA nehovoriac. Z tohto hľadiska by teda mala investovať ostošesť, aby dohnala pelotón (čo sa týka zásoby kapitálu aj čo sa týka príjmov na osobu).


Vyrovnávania rozdielov krajín však nemožno uponáhľať. Čína sa o to na strane zásoby kapitálu snaží až príliš rýchlo. A ak by sme brali za relevantné porovnanie Kóreu, tak by Čína mala mať súčasnú zásobu kapitálu na osobu až pri takmer dvojnásobných príjmoch na osobu. Prívetivejšie je pre ňu len porovnanie s kapitálovo veľmi intenzívnym Nemeckom, ale aj v porovnaní s ním to s investíciami trochu uponáhľala. Krátkodobé riešenia cyklických problémov môžu predstavovať prekážky dlhodobej stabilite a rozvoju.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 15:00