HNtelevízia
StoryEditor

Richard Sulík: Aj my vám dáme VIAC

05.08.2019, 00:00
Väčšina sľubov totiž obmedzuje slobodu.

VIAC minimálnej mzdy sľubuje Smer. VIAC rekreačných poukazov sľubuje SNS, Progresívne Slovensko sľubuje VIAC voľna... VIAC je heslo našej doby. Je sedem mesiacov do volieb, niečím treba prekryť zlodejčiny či prostoreké rady k drogovým excesom. Kto nesľúbi VIAC, ako by neexistoval.


Lenže také jednoduché to nie je. Väčšina sľubov totiž obmedzuje slobodu. VIAC minimálnej mzdy bráni niekomu zamestnať niekoho za menej, i keď tí dvaja by sa dohodli a vzniklo by pracovné miesto vytvárajúce nižšiu pridanú hodnotu ako minimálna mzda plus odvody, dovolenky, stravné lístky, návštevy lekára atď. Takto nevznikne.


VIAC rekreačných poukazov tiež obmedzuje slobodu. Zamestnanec nesmie ísť na dovolenku mimo Slovenska, pokiaľ chce rekreačný poukaz využiť a už vôbec si za svoje peniaze nesmie kúpiť niečo iné. Čítate správne, „za svoje peniaze“. Rekreačné poukazy nie sú totiž žiaden darček zamestnávateľa a už von koncom nie Andrea Danka. Najlepšie to vidieť na tých firmách, ktoré rekreačný poukaz svojim zamestnancom dajú, lebo ich k tomu núti zákon (čo je ďalšie obmedzenie slobody), ale zároveň škrtnú zamestnancom iné výhody, ktoré doteraz dávali dobrovoľne.


Treba si totiž uvedomiť tie dve základné súvislosti: po prvé, žiaden zamestnávateľ neplatí dobrovoľne vyššiu mzdu ako musí, aby mu neodišli zamestnanci a svoju pracovnú silu neponúkli niekomu inému. Po druhé, žiaden zamestnávateľ nebude dlhodobo na zamestnancov doplácať, naopak, chce na nich zarábať.

Ak teda zákonom donútime zamestnávateľov platiť vyššie mzdy, ako by museli, oni to ušetria na iných miestach – buď škrtnú inú výhodu, alebo nezvýšia mzdu, ktorú by inak zvýšili. Alebo budú racionalizovať, to znamená, budú hľadať možnosti, ako ušetriť produkčný faktor menom pracovná sila. To je, mimochodom, pozitívny jav, lebo podporuje inovácie. No v každom prípade zamestnávateľ nebude platiť mzdu vyššiu, ako ho donúti trh.


Povinný sabatical je ďalšia chuťovečka zo socialistického arzenálu, ktorá znižuje slobodu, tentoraz slobodu zamestnávateľa dohodnúť sa so zamestnancom. Mnoho ľudí si povie „veď to je super, že zamestnanec má na také niečo nárok“. Jasné, že to je super. Super aj minimálna mzda vo výške 100 percent priemernej mzdy, 100 dní dovolenky ročne, stravné lístky vo výške 30 eur na deň a mnoho iných lakociniek. Problém je, že na takéto darčeky jedného dňa nebude stačiť pridaná hodnota, ktorú pracovné miesto tvorí (keďže aj tu platí, že všetky sociálne „výdobytky“ hradí zamestnanec).


Ale nejaké ekonomické úvahy sú novým politikom ukradnuté, lebo blížia sa voľby. A tam boduje „dáme VIAC“. SaS v tejto súťaži nesmie chýbať, preto aj my sľúbime VIAC. My sľubujeme VIAC slobody a jedným dychom dodávame, že aj VIAC zodpovednosti za svoj život. Navrhujeme zrušiť stovky nezmyselných opatrení a regulácií, ktoré majú ľudí akože chrániť samých pred sebou, ale v skutočnosti obmedzujú ľudí v ich tvorivosti. Vždy v histórii sa ukázalo, že čím viac slobody ľudia mali, tým lepšie sa spoločnosti darilo. Táto súvislosť je síce riadne staromódna, ale nám, čo sa nemusíme hrať na nových politikov a vymýšľať dávno vymyslené, plne vyhovuje. Takže od SaS čakajte VIAC slobody.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:24