FED - Federal Reserve System - Federálny rezervný systémReuters
StoryEditor

Júl pohol ľadmi v európskych politických vodách a Fed prekvapil trhy

05.08.2019, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov
Tento mesiac sa pozornosť finančných trhov zameriavala na dianie v Európe.

Na začiatku júla sa podarilo európskym štátom dohodnúť na obsadení kľúčových postov vrátane predsedníckeho. Trhy však s väčším napätím očakávali, kto zasadne do kresla šéfa ECB. Nikto zo súčasných členov bankovej rady, ktorých považovali za najsilnejších kandidátov, neuspel.


Novou prezidentkou ECB sa stane Christine Lagardeová, v súčasnosti šéfka MMF. Trhy rozhodnutie prijali skôr neutrálne a vzhľadom na spomaľovanie ekonomiky eurozóny sa od nej budú očakávať inovatívne riešenia. Politická situácia sa pohla aj v Spojenom kráľovstve. Zvolenie Borisa Johnsona, kontroverzného britského politika, potešilo viac Donalda Trumpa ako Brusel, keďže je dlhodobým zástancom tvrdého brexitu.


Riziko neriadeného brexitu sa tým zvýšilo. EÚ totiž stále oficiálne trvá na pôvodne dohodnutom znení „rozvodovej“ dohody a Johnson zas na tom, že dohoda sa musí výrazne upraviť v prospech kráľovstva. Dátum odchodu je stanovený na koniec októbra, tohtoročný Halloween tak nebude strašiť len maskami.


V závere júla zasadali centrálne banky. Rétorika ECB v miere obáv z budúceho vývoja prekonala očakávania trhov. Aktuálne sa očakáva jedno zníženie sadzieb už v septembri a ďalšie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, t. j. opätovné skupovanie dlhopisov z trhu. Prvé kolo kvantitatívneho uvoľňovania pritom ECB definitívne ukončila iba na začiatku tohto roka. V posledný júlový deň Fed v súlade s očakávaniami znížil sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. No následná tlačová konferencia priniesla prekvapenie. Fed naznačil, že aktuálne zníženie sadzieb nie je začiatkom dlhého obdobia znižovania sadzieb, ale skôr len úprava v rámci aktuálneho cyklu zvyšovania sadzieb.


V júli sa rozbehla aj sezóna korporátnych výsledkov za druhý štvrťrok. Kým výsledky v USA väčšinou prekonávajú očakávania, tie európske za nimi zaostávajú. Trhové výnosy z dlhopisov zaznamenali volatilný vývoj. V prvých dňoch júla ešte pokračovali v klesajúcom trende posledných mesiacov. Potom sa vývoj otočil a výnosy na trhu rástli až do polovice júla. Po polovici mesiaca sa vývoj vrátil do klesajúceho módu a výnosy klesali až do konca mesiaca. V reči čísiel výnosy z nemeckých desaťročných dlhopisov z úrovne –0,3 percenta ročne na začiatku mesiaca najprv klesli k –0,4 percenta, aby sa v strede mesiaca zvýšili na –0,25 percenta a potom poklesli až na –0,45 percenta ročne na jeho konci. Slabé podnikové výsledky, makroekonomické ukazovatele, ale aj postoj ECB, všetko tlačí výnosy smerom nadol.


Rozdielna kondícia ekonomík na oboch brehoch Atlantiku sa prejavila aj na akciových trhoch. Kým tie americké rástli o viac ako percento, európske klesali, v lepšom prípade stagnovali. Mierne zhodnotenie o približne percento zaznamenal aj japonský akciový index. Nedarilo sa indexom rozvíjajúcich sa trhov, ktoré prevažne klesali. Silné júnové zisky si udržalo zlato, ktorého cena rástla aj v priebehu júla, a to o viac ako percento. Z rastúcich trhov aj naďalej profitujú sporitelia v dôchodkových fondoch. Tie garantované dosiahli v júli zhodnotenie okolo 0,4 percenta a negarantované okolo 1,5 percenta.
Nedarilo sa indexom rozvíjajúcich sa trhov, ktoré prevažne klesali.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:51