Richard RašiTASR
StoryEditor

Internet do každej domácnosti

21.08.2019, 00:00
Občanovi sa môže zdať, ako keby mu „odchádzal vlak“.

Stojíme na prahu digitálnej transformácie, ktorá zásadným spôsobom mení naše životy. Zatiaľ čo na strategickej úrovni riešime témy ako umelá inteligencia, 5G, virtuálna realita alebo blockchain, občanovi sa môže zdať, že sa stráca v záplave technologických inovácií a ako keby mu „odchádzal vlak“. Aj preto je úlohou štátu podporovať dôslednú digitálnu inklúziu.


Musíme dbať na to, aby rozvoj slovenského vidieka a miest nestagnoval, ale dobiehal vyspelé regióny štátov Európskej únie. Jedným z kľúčových predpokladov je schopnosť reagovať na technologický vývoj rozširovaním pokrytia vysokorýchlostným širokopásmovým internetom, zvyšovaním stabilného mobilného pripojenia, ako aj budúcim rozvojom 5G sietí.


V júli 2018 sme spustili projekt WiFi pre teba, vďaka ktorému môžu slovenské obce a mestá získať finančný príspevok na vybudovanie bezplatných WiFi zón na verejných priestranstvách. Aktuálne evidujeme viac ako 400 žiadostí. V obci Stankovany v okrese Ružomberok už majú obyvatelia i turisti internet zadarmo k dispozícii pri obecnom úrade, pri obchode aj na stanici. Podtatranská obec Lendak plánuje internetom pokryť zdravotné stredisko, workoutové ihrisko, autobusovú zástavku a ďalšie miesta.


Starostov a primátorov sme chceli odbremeniť od byrokracie, preto keď podávajú žiadosti elektronicky cez systém ITMS pomocou svojho eID, veľa údajov za nich systém automaticky vyplní. Výzva je stále otvorená, pre záujemcov je k dispozícii ešte 5,3 milióna eur a prihlásiť sa môžu do 13. novembra.


Ďalej pracujeme na odstraňovaní bielych miest v pokrytí širokopásmovým internetom, čo znamená, že usmerňujeme operátorov na Slovensku, aby po roku 2020 neexistovala obec bez vysokorýchlostného internetového pripojenia. S operátormi a so združením lokálnych poskytovateľov internetu sme podpísali memorandá, na základe ktorých pokryjú územie Slovenska rýchlym internetom. V apríli tohto roku sme začali ich záväzky monitorovať a monitoring ukázal, že biele miesta do roku 2020 úplne zmiznú. Ideme však ešte ďalej.


Našou ambíciou je, aby bol superrýchly internet dostupný v každej domácnosti, a preto sme spustili komplexné mapovanie adries, ktoré nie sú a ani v najbližších troch rokoch nebudú pokryté superrýchlym širokopásmovým pripojením s rýchlosťou 100 Mbit/s a viac. Na základe výsledkov na úrade podpredsedu vlády pripravíme Národný plán širokopásmového internetu, ktorý umožní čerpať peniaze na širokopásmový internet v budúcom eurofondovom období 2021 – 2027.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:38