TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

O pravde a lži v digitálnom priestore

22.08.2019, 00:00
Svet, príznačný svojou rýchlosťou, vytvorený na službu ľuďom, nás začal bezcitne ovládať.

Absolútny paradox. Takto možno pomenovať stav, aký nám spôsobili sociálne siete a rozšírenie internetu. To, čo malo kedysi slúžiť na užšiu socializáciu, sa vymklo kontrole a viedlo k odcudzeniu sa. Anonymita v digitálnom priestore dokonca evokuje pocit bezpečia. Preto nie sú komentáre či vulgárne reakcie pod článkami, ktoré sú za hranicou nielen etiky, ale aj zákona, ničím výnimočné.


Tak ako je dnes ľahko možné na niekoho beztrestne reagovať, tak ťažko si možno overiť informácie, ktoré sa na nás valia z rôznych typov médií, webov, konšpiračných stránok. Pravda sa stáva akousi plastickou matériou, ohýbanou podľa potreby tých, ktorí potrebujú nabudiť rôzne emócie. A tie, ktoré by sme si mali aj v dnešnej dobe ctiť, idú do úzadia. Hodnoty ako úcta, ochota a porozumenie sa jednoducho vytrácajú. A svet, príznačný svojou rýchlosťou, vytvorený pre službu ľuďom, nás začal bezcitne ovládať.


Je nespochybniteľné, že v najbližších rokoch sa budeme musieť naučiť porozumieť tomuto svetu, stanoviť mu jasné pravidlá fungovania a snažiť sa o čo najväčšiu bezpečnosť. Nemali by sme si nič nahovárať. Žijeme v ére falošných informácií, šírenia nenávisti a klamstiev. Preto je veľmi dôležité nájsť a zachovať balans medzi pluralitou názorov a objektivity, ale aj ochranou. Aj preto sa snažím k tejto problematike pristupovať konštruktívne už dlhodobo. Presadzujem zníženie DPH na printové médiá, rušenie dávno prežitých koncesionárskych poplatkov. Na európskej pôde by sa zasa mala riešiť spomínaná spoločná kybernetická ochrana, ale aj spoločná digitálna daň či európsky vyhľadávač. Vážnou témou je tiež ochrana dát a súkromia občanov.


To sú témy budúcnosti, ktoré som riešil z pozície predsedu parlamentu. Ak ich teraz zanedbáme, budúcnosť nám to vráti aj s úrokmi. Zoberme si len, že podľa dostupných čísel, ktoré možno nájsť aj v materiáloch Európskej komisie k digitálnej agende, je v EÚ omnoho viac mobilných telefónov než ľudí! Za produktivitu a rast v hospodárstve vďačíme práve investíciám do informačných a komunikačných technológií.


To všetko sú len jedny z mála argumentov, prečo je nesmierne dôležité apelovať na riešenie takzvanej digitálnej agendy, ktorá je v našich končinách stále pomerne neznámou témou. Dostávame sa preto do prekérnej situácie, ktorú musíme jednoznačne riešiť. To sú výzvy, ktorým čelíme. Hľadať pravdu, ponechať slobodu, zabezpečiť ochranu a myslieť na rozvoj. O to sa budem zo všetkých síl snažiť aj v nasledujúcom volebnom období. Držte mi pri tom palce.


01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 02 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 03 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 14:53