Reuters
StoryEditor

Na učiteľoch nám záleží!

03.09.2019, 00:00
Ich úspech bude aj úspechom štátu a ich zlyhanie bude aj naším zlyhaním.

Včera som mal možnosť otvárať školský rok na jednej zo základných škôl. Stretnutia s ľuďmi, ktorí zodpovedajú za formovanie mladej generácie, sú pre mňa vždy užitočnou spätnou väzbou. Umožňujú mi vytvárať si komplexný obraz školskej reality a hľadanie možností na jej zmenu. Ak chceme v konkurencii globalizovaného sveta uspieť, nezaobídeme sa bez zásadných zmien v školstve. Napokon, školstvo je vždy jednou z ústredných tém predvolebnej kampane. Som presvedčený, že ak chceme naozaj školstvom pohnúť, malo by byť predmetom racionálnej diskusie naprieč celým politickým spektrom a nie len súčasťou predvolebného boja. Je to jedna z tém, ktorá potrebuje celospoločenský konsenzus, ak chceme zo Slovenska urobiť úspešnú krajinu aj v nasledujúcom období.


Hlavnou prioritou mojej vlády je zabezpečiť v oblasti vzdelávania požadovanú kvalitu. Nielen kvalitu samotných učiteľov, ale aj kvalitnú výchovu a vzdelávanie pre žiakov.


Predpokladom dosiahnutia požadovanej kvality učiteľov je zvýšenie atraktívnosti tohto povolania, s čím súvisí aj dosiahnutie adekvátneho finančného ohodnotenia. Od roku 2016 sa platy učiteľov v regionálnom školstve zvýšili viac, ako sme pôvodne v programovom vyhlásení sľúbili, a to o 72 miliónov eur. Vďaka týmto rozhodnutiam by mzdy učiteľov v regionálnom školstve mali v tomto roku dosiahnuť približne 68 percent mzdy vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Schválili sme kolektívnu dohodu, na základe ktorej v priebehu dvoch rokov dôjde k zvýšeniu platov zamestnancov štátnej a verejnej správy o 20 percent. Týka sa to aj učiteľov a všetkých zamestnancov pracujúcich v školských zariadeniach.


Tak ako som pred rokom sľúbil, pri otváraní školského roku, mysleli sme aj na začínajúcich učiteľov. Od prvého septembra dochádza k úprave ich nástupných platov. Vo vzťahu k rodičom a zvyšovaniu životnej úrovne rodín sme v oblasti školstva presadili obedy zadarmo a stoeurovú poukážku na nákup školských potrieb.


Stále si uvedomujem, že uvedené zvýšenie platov nemusí stačiť, čo potvrdzuje pretrvávajúci slabý záujem o učiteľské miesta. Preto mi záleží na tom, aby v rezorte školstva pokračovalo zvyšovanie platov tak, aby sa v roku 2027 dostali na úroveň 85 percent platu vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov. Uvedené rozhodnutia sú jasným dôkazom, že nám na ľuďoch, ktorí zodpovedajú za vzdelanie našej spoločnosti, záleží. Sme v tom spoločne. Ich úspech bude aj úspechom štátu a ich zlyhanie bude aj naším zlyhaním. Spoločne si vyhrňme rukávy!


01 - Modified: 2024-04-12 08:29:23 - Feat.: - Title: Koalícia nerokuje o výmenách rezortov, iba o poste šéfa parlamentu, odkazuje Pellegriniho Hlas 02 - Modified: 2024-04-11 17:59:10 - Feat.: - Title: Danko chce dusiť parlamentnú rozpravu, po voľbách má zelenú od Hlasu na zmeny v rokovacom poriadku 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-12 10:38:11 - Feat.: - Title: Pellegrini vyzýva na vykročenie k ceste zjednoteného Slovenska 05 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
12. apríl 2024 18:22