Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Chcieť, môcť a vykonať!

04.09.2019, 00:00
Separácia vedy a praxe má hlbšie súvislosti, ktoré sú dôkazom neznalosti často aj ľudí vo vysokých pozíciách.

Veda a prax si tykajú, ale úprimné priateľstvo to nie je. Je pravda, že aj vo vrcholových pozíciách v decíznej sfére padli nové rozhodnutia, ktoré umožňujú dať veciam správny smer, ale zároveň nachádzajú odporcov tam, kde by veda mala pomôcť najviac. Lenže nestačí môcť, treba aj chcieť! Je to nesporne dôležitá úloha v spoločnosti ako celku, vo vede i v podnikoch. Odbúrať zlé ľudské vlastnosti ako závisť a z nej pochádzajúce nedocenenie aj ľudí s mimoriadnymi schopnosťami a so zásluhami, šíriacich dobré meno našej krajiny.

Sklamanie a duševný bôľ brzdia tých, ktorí vynakladajú svoju energiu v prospech spoločnosti, tých, čo chcú naďalej pomáhať a tvoriť. Mnohí sú však už unavení z ťahaníc, odmietania a nevšímavosti k ich snaženiu, či dokonca vytvorenia excelentného materiálneho alebo duševného produktu. Separácia vedy a praxe však má hlbšie súvislosti, ktoré sú dôkazom neznalosti často aj ľudí vo vysokých pozíciách, kde vznikajú spriahnutia správania sa jednotlivcov voči vonkajšiemu okoliu. Nastáva skľučujúca situácia a silnejú bariéry prekážajúce zmysluplnému jednotiacemu procesu nielen šírenia znalostí, ale aj odbúrania šíriacej sa skepsy o zmysle vlastného snaženia. Sú tu, pravda, aj nové nádejné pokusy šikovných ľudí, ale čas plynie. Nastupuje rad dejinných zmien, sme svedkami živelných pohrôm, menia sa životné podmienky, modifikujú sa názory na podnikanie, na spôsob života. Nové kontúry budúcnosti prebleskujú z poznania človeka, z jeho nových skúseností, posunu znalostí, nových možností, ktoré prináša veda a skúsenosti človeka z praxe. No aj premeny kvality života ľudí zasiahnutých dôsledkami krízy a čoraz častejšie aj kolapsov donedávna úspešných osobností, tragédií a bankrotov podnikov. Mnohé jednotlivé nezvládnuté rozhodnutia ešte nemusia dávať zodpovedajúcu úroveň porovnaní s celistvým pohľadom na svet. Poznám však ľudí, ktorí svoje schopnosti prejavili v správaní sa a vo vľúdnosti v každodenných konfrontáciách dobra a zla.


Ľudí, významných odborníkov, napríklad aj v oblasti investícií, inovácií, nových technológií a informatizácie, kde sa už ľady viditeľne pohli. Zdá sa, že predsa len neostaneme iba pri vyratúvaní toho, čo sme chceli a mohli, ale svoje predsavzatia aj vykonáme! Postupne sa lámu aj bariéry nezáujmu spolupracovať v zmiešaných tímoch odborníkov z praxe s ľuďmi zo sféry vedy. Na povrch preráža odhodlanie, znalostný pohľad na svet, majestát rozumu a sceľovanie záujmov odborníkov. Jednoznačným cieľom je udržať výkonnosť podnikov s odhodlaním a pevnou vierou prežiť zložitosti doby a hlavne nestrácať nádej v lepší svet.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:59