Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Aj pridusená konkurencia je lepšia ako žiadna

09.09.2019, 00:00
Konkurencia medzi poisťovňami nedostala od slovenských vlád šancu na plnohodnotný život.

V týchto dňoch vrcholí prepoisťovacia kampaň zdravotných poisťovní. Zaznieva argument, že je to len súboj prietokových ohrievačov, nie skutočná trhová konkurencia.


Je pravdou, že poistný produkt je diferencovaný len minimálne. Pre časť poistencov môže byť zmena poisťovne zaujímavá, kvôli zazmluvnenosti „ich“ lekárky, doplatkom za lieky či zubom. Rozdiely môžu pocítiť aj tí, ktorí s poisťovňou častejšie komunikujú, teda zamestnávatelia. Objavujú sa aj prvé lastovičky v „poštuchávaní“ pacientov, napríklad formou odmeny za absolvovanie preventívnej prehliadky. Nemáme však definovaný nárok v zdravotníctve a zároveň je reguláciou výrazne obmedzené, či priam zakázané poskytovať aspoň „manažmentové“ služby ako objednávanie a podobne. Na konci dňa sa tak o väčšinu poistencov súperí benefitmi v hodnote maximálne pár desiatok eur. Tomu zodpovedá aj záujem poistencov meniť poisťovňu.


No zabúda sa, že zdravotná poisťovňa hrá úlohu nielen ako poskytovateľ služieb poistencom, ale aj ako nákupca služieb z verejných peňazí. V tejto pozícii badať pozitívne efekty konkurencie medzi poisťovňami výraznejšie. Tým, že s poskytovateľmi rokujú tri poisťovne, a nie jedna, vznikajú tri rôzne série zmluvných podmienok. Jedna poisťovňa si napríklad dohodla s 26 nemocnicami minimálnu úroveň zmluvných výkonov. Teda v malom spravila to, čo ministerstvu vo veľkom vybuchlo pod rukami. Druhá sa o to pokúša. Iná poisťovňa vyvinula pre svoje potreby systém elektronických receptov (a rozšírila ho na polovicu ambulancií), ktorý neskôr prevzalo štátne e-zdravotníctvo.


Rozdiely sú aj v platbách všeobecným lekárom. Poisťovne používajú rôzny mix kapitačných a výkonnostných platieb, teda „paušálu“ na osobu a príplatku za splnenie rôznych parametrov, napríklad za prístrojové vybavenie ambulancie či využívanie elektronického zdravotníctva. Líšia sa aj „balíčky“, ktoré si poisťovne dohodli pri starostlivosti o obéznych pacientov či pacientov s hypertenziou. Nájdeme aj projekt bezpečného predpisovania liekov. Poisťovne takisto prišli s projektmi bezlimitného prostredia pre špecialistov s rôznymi podmienkami, napríklad minimálne odrobené hodiny lekára či povinné objednávanie. A nie, nepíšem tu len o dvoch súkromných poisťovniach, konkurencia vtiahla do hry aj štátneho zástupcu.


Konkurencia medzi poisťovňami nedostala od slovenských vlád šancu na plnohodnotný život. Ale aj keď to nevidíme, hlboko v zákutiach robí tá pridusená konkurencia to, čo aj v iných odvetviach – hľadá cestičky, ako vytvoriť viac hodnoty.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 15:48