archív SAV
StoryEditor

„Bordel“ v izbe a fyzikálne zákony

11.09.2019, 00:00
Javy okolo nás sa hmatateľne a viditeľne menia. Mnohé smerom k neusporiadanosti.

Javy okolo nás sa hmatateľne a viditeľne menia. Mnohé smerom k neusporiadanosti. Pozorujeme zmenu klímy a zvyšovanie teploty Zeme, plasty prestali byť sluhom, stali sa hrozbou, sú evidentné nekalé spojenia medzi galérkou a politikou, graduje nevraživosť v reálnom, a najmä vo virtuálnom svete. Manipulácia premaľúva okupáciu na pomoc, z normalizátorov sú rešpektované osobnosti. Zdá sa, že v usporiadanom systéme začína prevládať neporiadok.


Tí z nás, ktorí boli na vojne, určite majú v pamäti vetu „chlapi, máte tu bordel ako v tanku!“. Tí, čo neboli, s istotou podobnú vetu počuli od mamy otvárajúcej dvere našej izby. Neporiadok je stav, ktorý zvyčajne nastáva samovoľne, na jeho dosiahnutie netreba žiadnu nadbytočnú energiu. Naopak, dosiahnutie poriadku vyžaduje množstvo námahy a vykonanej práce. Aj preto velitelia či naše mamy komentovali tento stav mierne alebo veľmi zvýšeným hlasom, pretože očakávali, že priložíme ruku k dielu a rozhádzané veci usporiadame do štruktúry/poriadku, ktorý by mal v našich skriniach fungovať.


Geniálny rakúsky fyzik Ludwig Boltzman naformuloval v 19. storočí rovnicu vyjadrujúcu mieru neusporiadanosti molekúl/atómov v uzavretom systéme. Či bol jeho inšpiráciou „bordel“ v izbe či inom uzavretom systéme, netušíme. S istotou však vieme, že jeho rovnica, opisujúca stav neusporiadanosti, je základom štatistickej termodynamiky. Dokonca si svoju rovnicu nechal vytesať na náhrobok, ktorý sa nachádza na cintoríne vo Viedni – odporúčam vidieť. Zjednodušene, miera neusporiadanosti systému bude rásť, pokiaľ bude systém ponechaný sám na seba. Pre jeho usporiadanie potrebujeme zásah a musíme vydať energiu. Vziať do ruky vysávač a povysávať, uložiť rozhádzané veci do skríň.


Znovu – keď nám prekáža neporiadok v izbe, na zemeguli či v spoločnosti, musíme vynaložiť energiu. Nemôžeme povedať, že sa nás to netýka. Nie sme v šťastnej pozícii milovaného syna, ktorému mama izbu uprace, alebo zázračný (najčastejšie samozvaný) spasiteľ usporiada veci v spoločnosti namiesto nás.

Keď niečo chceme, musíme niečo urobiť. Každý z nás. V opačnom prípade dôjde k rastu entropie – a teda stavu vyššej neusporiadanosti. Ľudia to intuitívne vedia odjakživa, Boltzmann nám to geniálne napísal do rovnice. Chaos, zmätok, „bordel ako v tanku“ mnohým vyhovuje, no väčšina zdravých spoločností jednoznačne uprednostní fungujúci systém, usporiadanosť. Diktátorov zdravého rozumu a mravnosti nemáme. Máme jeden, aj keď možno nedokonalý mechanizmus, ako sa rastu neusporiadanosti spoločnosti brániť. Sú to slobodné voľby.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 21:31