Dôvera
StoryEditor

Radšej podpora ako povinné kvóty

12.09.2019, 00:00
Z celkového počtu zamestnancov Dôvery ženy tvoria viac ako 84 percent.

Pred niekoľkými týždňami sa na nás obrátila jedna organizácia mapujúca pracovný trh na Slovensku s otázkou, koľko žien zamestnáva Dôvera, koľko z nich zastáva vedúce pozície a aké možnosti im ponúkame na skĺbenie práce a rodiny. Zjavne ich naše čísla a prístup k zamestnancom zaskočili. Priznali sa, že skôr hľadajú spoločnosti, kde sa ženy presadzujú ťažšie.


Z celkového počtu zamestnancov totiž ženy u nás tvoria viac ako 84 percent a väčšinu majú aj na vedúcich pozíciách. Šéfujú liekovej politike, ľudským zdrojom, právnikom, IT odboru či vymáhaniu poistného. Ani top manažment, dozorná rada či predstavenstvo nie sú u nás čisto mužské záležitosti.


Nie som veľkou fanúšičkou povinných kvót pre obsadzovanie žien vo vedúcich pozíciách, aj keď úplne súhlasím, že diverzita je dôležitou témou aj na individuálnej úrovni štátov či Európskej únie. Pri kvótach si totiž vždy spomeniem na rečníčku z podujatia, ktoré sa venovalo tejto téme. Delila sa o osobnú skúsenosť, ako na ňu ukazovali v práci prstom, že sa niekam dostala len preto, aby boli splnené kvóty. Nasledoval jej nepríjemný pocit, že musí niekomu niečo dokazovať, ťahala neľudské nadčasy a sama si skracovala termíny, aby dokázala, že na tú pozíciu má bez ohľadu na firemné kvóty. Toto asi nebolo úplne želaným výsledkom snahy dostať ženy bližšie k rozhodovaniu vo firmách a v spoločnosti.


Mnohé moje kolegyne sú absolútnymi špičkami vo svojich odboroch, majú výborné manažérske schopnosti, cit pre biznis, a dokonca si dokážu udržať osobný nadhľad, ktorý je pre mňa vo viacerých ohľadoch inšpiráciou. Nemajú viditeľné pozície až na C úrovni, a predsa sa bez ich názoru nikam vrcholové vedenie nepohne. Ak chceme, aby projekt uspel, zostavíme tím odborne kvalitný. Nepotrebujem v ňom svietiť ja, keď viem, že pre úspech v projekte bude väčším prínosom iná kolegyňa bez oficiálnej vedúcej pozície. A tá kolegyňa si potom zaslúži pochvalu, svoj podpis pod úspešným projektom či priestor na prezentáciu na firemnom LinkedIn-e. Takto ocenená kolegyňa nabudúce skôr pochopí, že pre iný projekt je možno vhodnejší jej mužský kolega a podporí ho bez pocitu, že bola odsunutá, „lebo je žena“.


Oveľa dôležitejšie než kvóty a firemná hierarchia je pre mňa stieranie hrubých čiar v samotnom uvažovaní. Často vidím nádhernú empatiu s potrebami klientov u kolegu, na ktorého by ste to na prvý pohľad nikdy nepovedali a, naopak, tvrdé vyjednávanie je doménou nejednej jemne pôsobiacej dámy. Som presvedčená, že nie je dôležité, či je niekto muž, alebo žena, ale to, či majú príležitosť presadiť sa tam, kde ich to najviac baví a ako spoločnosť dokáže túto ich vášeň využiť pre vlastný rast.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-11 07:51:31 - Feat.: - Title: Telemedicína v praxi: Odfotíte znamienko a snímku pošlete lekárovi 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 15:45