HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ťažšou cestou za verejným záujmom

27.01.2022, 23:00
Je neudržateľné, aby boli na samosprávy prenášané ďalšie a ďalšie povinnosti bez adekvátnej kompenzácie.

Začiatok každého nového roka je príležitosťou na zhodnotenie toho predchádzajúceho. Samosprávne kraje v roku 2021 oslávili 20. výročie svojho fungovania, ako aj 15 rokov svojej spolupráce v rámci združenia SK 8.

Jubilejný rok však župy slávili takpovediac pracovne, keďže boli poverené koordináciou a zabezpečovaním očkovania proti covidu. Z tohto pohľadu majú za sebou logisticky, časovo a najmä personálne veľmi náročný rok. Byť najprísnejším učiteľom, hodnotím splnenie našej časti úlohy na jednotku.

Rolu krajov pri očkovaní vyzdvihla aj pani prezidentka. Podľa nej zodpovedný prístup k ochrane zdravia nás všetkých potvrdzuje aj vysoká miera dôveryhodnosti samospráv. Tá je predpokladom, aby obce, mestá a kraje boli váženým partnerom vlády pri rozhodovaní tak o vízii pre Slovensko, ako aj o praktických detailoch každodenného chodu štátu.

Ako starostovia, primátori a župani ponúkame vláde znalosť miestnych pomerov, keďže sme bližšie k obyvateľom a lepšie poznáme ich záujmy či potreby. Napriek rozdielnym názorom a politickým tričkám dokážeme komunikovať a spolupracovať. Motivuje nás pri tom spoločný záujem na zlepšovaní kvality života v regiónoch. A na tom by malo záležať aj vláde.

V tejto súvislosti Slovensko stojí pred dvomi veľkými výzvami. Prvou je dokončenie prípravy na čerpanie európskych zdrojov v najbližšej dekáde tak, aby nedošlo k opakovaniu chýb z minulosti. Rozhodujme o nich v regiónoch, zdola nahor. Nie od zeleného stola v Bratislave.

Druhou výzvou, ba priam nutnosťou v roku 2022 je ukončenie praxe jednostranných zásahov vlády a parlamentu do rozpočtov samospráv, ktoré sa dejú často bez akejkoľvek konzultácie a varovania. Je neudržateľné, aby boli na samosprávy prenášané ďalšie a ďalšie povinnosti bez adekvátnej kompenzácie. Ak centrálna moc svojimi rozhodnutiami zaťaží rozpočty samospráv bez ich súhlasu, tak finančné náklady bude musieť znášať sama.

Stačí sa pozrieť do susedného Rakúska, kde ústavný zákon nedovoľuje federálnej vláde zasahovať do rozpočtov samospráv bez prechádzajúcej dohody s ich reprezentatívnymi združeniami. Jednoduché a pritom funkčné. U nás by sme navyše potrebovali aj dokončenie dlho odkladanej reformy verejnej správy a posilnenie fiškálnej autonómie samospráv, ale to je na dlhšie.

„Viem, do akých zložitých situácií sa neraz dostávajú predstavitelia samospráv. Obhájiť a naplniť verejný záujem si niekedy vyžaduje ísť tou ťažšou cestou,“ skonštatovala minulý týždeň hlava štátu. Nuž, aj tento rok sa ňou vydávame.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 14:18